To be fair, nutno přiznat, že krystalická sacharóza při přímé konzumaci skutečně poškozuje zubní sklovinu, navíc zatěžuje organismus zbytkovým uhličitanem vápenatým vzniklým při čiření. Ovšem v organismu se sacharóza hydrolyzuje na glukózu a fruktózu, přičemž veškeré námitky proti řepnému cukru jakožto původci zdravotních problémů ve skutečnosti směřují proti fruktóze, nezbytné to složce veškerého ovoce. Takže přechodem z cukru řepného na cukr ovocný si zas až tak nepomůžu; snad jen trochu omezím množství sacharidů konzumovaných celkem, ale za situace, kdy většina příjmu cukru v populaci jde na vrub slazených nápojů, lze považovat takové omezení za zanedbatelné.
Ještě se podívám do něčeho trochu modernějšího, než je Červinka, Dědek, Ferles, třeba i do té Wikipedie, momentík... Tady to máme: Jediná věta namířená proti sacharóze (která by se zároveň nevztahovala na fruktózu) je "... but sucrose may be uniquely useful to [i]Streptococcus mutans[/i]", v souvislosti s vlivem všech šestiuhlíkatých cukrů na demineralizaci zubní skloviny, a to podle mě nestačí na tak příkré odsouzení sacharózy jako takové.
Předchozí