Babicky nad objevenim pomocniku pri zavarovani zajasaly. Ani ve snu by je nenapadlo,ze lze pohodlne a bez rizika zplesniveni zavarit rychle skoro vsechno co na zahrade vyroste a ono to pak nezplesnivi a neschnije .. nemusley pak travit cast sveho celkem nabiteho casu ve sklepech a spajzkach, kde treba ta moje babicka kontrolovala kazdy tyden vsechny zavareniny jestli nezacinaji plesnivet. jepptisky ji to tak naucily. Je mi padesat a babicka se ucila varit u jeptisek zacatkem dvacateho stoleti. Dovoluji si tedy tvrdit ze je predek v tom smyslu, jak autor naznacuje ze to predci delali.. Jako mala jsem casto stala na stolicce a podavala babicce ze zhora ve spajzu jednu sklenici za druhou pro kontrolu. Sklenice nebyly zavickovane a sterilizovane, ale potazene celofanem,marmeladz se tam lily co nejvice horke a celofan to pak vlhky hermeticky uzavrel. Maso a zelenina byly ve sklenicich se sklenenymi vicky a mezi nimi byla guma zavarovacka
. Kdyz babicka objevila sklenici s plisni / casto / skleanice sla do okamzite spotreby.Pekne plisen seskrabala a byly livance nebo buchta. Nic moc predstava, co ?? Ucili ji,ze malej flek nevadi. Kdyz uz byla plisen pres celz horejsek, pak obsah smrdel plisni a to uz se nepouzivalo. ne kvuli te plisni, ale kvuli pachu .!.
Objev pektogelu / uz nevim jak presne se ten prvni pripravek na konzervaci jmenoval/ a nasledne pak sklenic s vicky te ME babicce jako regulernimu predkovi co doma zavaroval znacne usnadnil praci. Ovoce se muselo nejdriv nejak nasbirat, ikdyz treba bzlo zadarmo, zpracovat, dat do nej ne uplne levny cukr, pripravit lahve .. prace je s tim hromada. A ve chvili, kdy se objevilo neco , co garantovalo, ze se obsah nezkazi, se ulevilo vsem nasim predkum , to mi verte.. Ten clanek ignoruje fakt, ze predci nepouzivali cukr protoze " cituji / vedeli ze potrebujeme cukr/ konec citace " ale proto, ze cukr ve vysoke koncentraci proste konzervuje a zabranuje rozvoji plisni a bakterii ve hmote.. Stejne jako to dela skodliva sul a karcinogenni kour v pripade uzeneho .. nic proti povidlum do kterych pridate snad jen rum a hrebicek, ale mavat tady radami, jak nemame byt line a radeji pekne dlouho michat nez pridat treba kyselinu citronovou.... no ja nevim. Nemam ted moznost si precist, co je vlastne ve slozeni pektogelu,ale zkuste, nez budete vyrabet treba jahodovou marmeladu, hodiny a hodiny do zhoustnuti,a stejne to nevyjde
, prectete si co je vlastne obsahem pytlicku pro zavarovani za pomoci " chemie.
P.S. k te destrukci cukru pomoci mineralu nebo jak to tam bylo :-O :-O . Pan asi nebude chemik, co ?