Zavařovala jsem loni, asi 50 sklenic jahodové marmelády. S Gelfixem, jahody se povaří cca 5 min, pak do skleniček a to je vše (žádná sterilizace).
Dávala jsem více jahod a méně cukru než praví návod. A teď mám skoro ve všechny sklenicích jakoby pěnu a řeším, zda je to pěna z jahod nebo plíseň.
Předloni se mi tam žádná "pěna nebo plíseň" neudělala.
Jelikož toho mám hodně, nechce se mi všechno vyhodit. Co myslíte, jde to zjistit ? Třeba nějaký rozbor v laboratoři, ale netuším, kde a kolik by stál ?
Nebo stačí, třeba vyzkoušet, zda to plesniví po otevření od toho místa, kde je pěna ? Nebo jak ? Nemáte někdo zkušenost ? Je to vždycky mezi jahodami uprostřed nebo u dna, ne na povrchu nahoře. Ve sklenicích se to udělalo skoro ve všech postupně, ale víc to neroste.
Předchozí