Takže jestli tomu rozumím, tak na margarínech není vůbec nic umělého. Jen je potřeba tam přidat emulgátory, stabilizátory, konzervační látky, antioxidanty, barviva, regulátory kyselosti a máslovou příchuť, diacetyl. Taky hodně vody, ta je ale přírodní. Dá se jí tam nacpat prý až 60 procent (70, jestli mám věřit tchánovi, technologovi). Jinak tady:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Margar%C3%ADn
Co se týká másla, tak to jako vegan nejím. Ale protože mám jako člověk rukama si vydělávající (a občas po horách lozící) solidní energetickou spotřebu, mazal jsem si zpočátku chleba margarínem.
Můžu z vlastní zkušenosti potvrdit, že poté co jsem přestal jíst margarín a přešel na obyčejné rostlinné oleje, moje fyzická výkonost šla o hodně nahoru (všechno se nedá pokrýt škroby a cukry). Bodejť by ne, nějak nejsme na tu průmyslovou směs vody a oleje evolučně nastavení. Margaríny tedy nemůžu nikomu doporučit (máslo ovšem taky ne).
Článek vyznívá jako reklama na margaríny, bez zdrojování je nedůvěryhodný.
Prodej čehokoliv na čem se dá hodně vydělat je ošetřený marketingovými mechanismy, které zahrnují i manipulování s lidmi skrze media. Věta "odborníci tvrdí" je už tak profláknutá, že se divím že vůbec ještě funguje. Ale asi ano, protože jinak už by se nepoužívala.
No, třeba se tu příště objeví článek o tom, jak je kouření zdravé a nemá vůbec nic společného s rakovinou plic, protože přesně tohle, překvapivě, zjistili odborníci. A pak tomu nevěřte.
Předchozí