Je třeba si taky uvědomit, že odrůdy pro velkovýrobu jsou šlechtěny na malou otlačnost, na odolnost vůči mnohým chorobám, na vyšší pevnost dužiny apod. Tím bohužel trpí chuť, hodně plodů pak chutná jako řezanka. To produkty, sklizené v době optimální zralosti přímo z rostliny/stromu, nemají, proto chutnají jinak. Navíc je třeba počítat s tím, že plody jsou dopravovány na velké vzdálenosti, třeba až z Austrálie nebo Jižní Ameriky, proto jsou na plantážích sklízeny v době, kdy ještě nejsou zcela zdravé, to taky na šťavnatosti nepřidá, ale bez toho bychom třeba nikdy nevěděli, jak chutná banán nebo mango. Že se k nám dovážejí třeba jablka z Nového Zélandu, to považuju za zhůvěřilost, copak u nás se jablka nemohou pěstovat? Horší ale je, že na trhu pomalu nenajdete místní produkty, třešně, višně, meruňky, jejich pěstování se moc nevyplácí.
Předchozí