Mila Olgo,
mrzí mě, že vás ten příběh vystrašil. Ale nejedná se o jakousi vymyšlenou konstrukci reportérů z bulvárních plátků, je to reálný (a ne zcela úplný) popis toho, co se skutečně stalo. Stálo nás hodně síly sednou si a znovu vzpomínat na to, co se stalo. Priznat takhle veřejně něco tak moc intimního, jako je popis porodu, zvlášť takhle špatného porodu. Ale věřte tomu, že popis je mírný, něco jsme i nechali a v žádných nechutnostech jsme se nepatlali.
Myslím si, že i takové články na Rodinu patří. Žena by měla vědět, že se můžou stát různé věci a to i v současné době v renomovaných porodních ústavech, nejenom v minulém století u místního felčara. Není možné ženu masírovat informacemi o tom, že porod je děsná pohoda, všichni budou příjemní, bolet to nebude, krev nepoteče, pocity mateřského štěstí se dostaví okamžitě.... co když to dopadne jako u mne? Žádná pohoda, příjemné lidi abys na jedné ruce spočítal, komplikacemi se to kolem jenom hemžilo a pocity mateřského štěstí nikde. Rozumíte tomu? Pokud dostáváte celé těhotenství jenom pozitivní informace a pak si prožijete to, co já, je to na mašli. Beze srandy, bez přehánění. Nejde zavírat oči před něčím, co se může stát - a z vlastní zkušenosti musím říct, že reakce okolí nebývají zrovna ukázkové a plácat se sama v hororových vzpomínkách na porod, s bolestmi po nástřihu, bez hormonálního štěstí, které příroda některým bohužel nedopřeje, je opravdu strašné.
Netvrdím, že je nutné ženy stresovat, ale musí vědět, že to taky nemusí dobře dopadnout, i přes skvělou přípravu v těhotenství, i přes výběr vyhlášeného porodního ústavu, i přes účast partnera při porodu. Porod a doba po něm nemusí zákonitě být doba růžových obláčků, nezkaleného štěstí a cinkajících stříbrných zvonečků. Ale málokdo má odvahu to přiznat.
S odstupem roku a půl můžu říct, že to nejhorší je pryč. Čekáme další dítě a já i můj muž uděláme všechno proto, aby náš další porod byl pěkný a mohli jsme na něj vzpomínat bez bolesti v srdci.
J.
Předchozí