| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat názor k článku Nastřižení při porodu: jeden názor

Lukáši,

tvůj (a Miščin) způsob diskuse mi připadá, mírně řečeno, dosti nevhodný.

Ani pan profesor s x-letou praxí nemá patent na rozum a jedinou pravdu(tím se ho rozhodně nechci dotknout, ostatně to sám ve svém článku přiznává). Na epiziotomii jako takovou prostě ani mezi odbornou veřejností neexistuje jednotný názor. To myslím nelze zpochybnit.

Máš pravdu, že málokdo z nás je lékařem-odborníkem. Ale každý z nás má dnes už naštěstí právo rozhodnout, co se bude dít s jeho tělem, a to i v případě, že mu to objektivně uškodí. Což v tomhle případě neplatí (někteří renomovaní lékaři a PA se přiklání k názoru, že epiziotomii spíš ne, jiní spíš, že ano, a nepovažuji svůj příklon k jedné skupině za nějaké nepodložené rozhodnutí. Ale i kdyby bylo, byla by to moje věc a nikdo by mi do toho nemohl mluvit).

Myslím, že nikdo z obhájců přístupu "nenastřihávat" se tady nevyjadřoval nijak agresivně vůči "příznivcům" tohoto přístupu. Když se třeba Miška chce nechat nastřihnout nebo jí to nevadí, je to jen a jen její věc a já nemám právo ji za to odsuzovat. Přijde mi od ní ale zbytečně agresivní napadat nás, kteří z nějakého důvodu preferujeme něco jiného, stejně jako mi od tebe přijde nefér, když se ty pokoušíš zlehčovat názory, které jsou jiné než ten tvůj.

Abych to shrnula: nepřeji si, aby na mně někdo praktikoval rutinní epiziotomii. Je mi úplně jedno, že někteří odborníci ji zastávají. Stačí mi, že jiní odborníci se domnívají, že nutná není. Naštěstí už dnes mám jakous takous možnost vybrat si podle svých představ (i když bych přivítala těch možností více). Nepovažuji se za odborníka na porodnictví, ale za relativně poučeného laika, který si rozhodně netroufá radit ostatním, co by měli dělat oni, ale který si rozhodně troufá vzít na sebe rozhodnutí i odpovědnost za to, co se bude dít s jeho vlastním tělem.

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: NeregistrovanýRegistrovaný
Před vložením příspěvku se musíte nejdříve přihlásit.
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.