Jitko,
já chápu, že zdravotní sestra nikdy nebude na úrovni lékaře, nebude mít takové znalosti jako on, protože nemá snad ani dovoleno provádět to, co vykonává lékař.
A v tom si dovolím v porodnictví oponovat, přece jen por. asistentka je více než zdravotní sestra.
Má vzdělání (ikdyž samozřejmě jiné než lékař) a zkušenosti na to, aby vedla celý porod sama a tudíž ví co dělá.
Sestra na očním by asi nemohla na sebe převzít zodpovědnost při operaci oční sítnice apod.
Naše PA opravdu nebude moci zakročit, pokud je třeba císařského řezu, nebo nastanou komplikace, které si budou vyžadovat převoz do nemocnice (plánujeme rodit doma), ale to snad od ní ani nemusí být očekáváno. Od ní očekávám plnou péči při porodu a rozhodnutí o tom, kdy se se porod komplikuje natolik, aby byl nutný převoz do nemocnice.
Potom se ráda oddám do rukou lékařů. Přece nenechám provádět císařský řez mou PA, když by nevěděla co dělá. Stejně tak jako po porodu nebude prohlížet mé dítě porodník, ale pediatr. Každý má svou činnost rozdělenou a každý je v té své odborník.
Já chci u svého porodu někoho, kdo je odborník na přirozené porody, ale přesto s dostatečnou zkušeností řešit komplikace, nebo je odchytit v počátcích a zabezpečit mi následnou péči a to naše PA je.
Na výhřezy rodidel a zdali má episiotomie příznivý vliv na pevnost pánevního dna po XX letech a zda během protrahovaného prořezávání hlavičky klesá průtok nad placentou a tedy je menší dodávka okysličené krve plodu se budu muset naší PA zeptat. Abych pravdu řekla, slyším o spojení a výhodnosti episiotomie s těmito "problémy" poprvé, takže ráda se poučím a uslyším, co nám na to řekne.
Co mi je celkem jasné je, že episiotomie má určitě v porodnictví své místo.
S čím prostě nesouhlasím je její rutinní používání, toť vše.
Ed
Předchozí