Aleno, někdo při překotném porodu doporučuje jako pomoc lehnout si na levý bok, klidně dýchat a snažit se co nejvíce zadržovat tlačení, ev. jemně zadržovat mírným protitlakem hlavičku miminka, aby prošlo porodními cestami co nejšetrněji. Podle mne, když maminka s překotným porodem leží na zádech, asi ji to víc nutí tlačit, aby bolest měla za sebou (dle mého názoru se bolest na zádech hůře snáší, také bývají větší problémy s dýcháním), a tím hrozí větší riziko, že se tou překotností poraní, protože ji může hůře ovládat. Některá žena v takové situaci nedbá na polohu a preferuje rychlé tlačení a nástřih, to každý vnímá jinak. S tím výběrem porodnice je problém, právě proto mám dojem, že opěvovat klasika našeho porodnictví, který se proslavil jednotným přístupem k rodičkám - vleže na zádech, se mi zrovna u nástřihu nezdá moc na místě. Nástřih by neměl být rutina, ale individuální záležitost. Tím uvolněním rodičky jsem myslela spíše to, aby jí byla nastolena u porodu atmosféra jako při soukromém svobodném intimním aktu a ne jako při řadové operaci. Myslím, že ženě u porodu by toto pomohlo více než jen to, že "jsou na ni hodní".
Předchozí