A proc si neususite ovoce doma?
Ceska susicka / pokud nemate akumulacky nebo nechcete pouzivat elektrickou troubu / nestoji zadne horentni penize.. Pokud vidim v obchode cenu za obycejne susene svestky,myslim,ze cenu susicky mate doma za jednu sezonu. Suseni neni zadna veda a skladovane krizaly v hezkych lahvich se zabrousenou zatkou, nebo v platenych pytlicich taky neurazi.Dobre ususene svestky ve spajzu nebo vplatenem pytliku nezplesnivi.
Susit muzete skoro vsechno ovoce: Svestky,jablka, hrusky ,banany, vyborne jsou susene boruky -jsou vynikajici proti prujmu ,susit muzete v susicce i zeleninu. Suseni krasne to provoni byt. Muzete rychle zakonzervovat treba jablka, co uz nikdo neji a lezi na mise
zcvrkla a nechce se vam do strudlu..
Vyrobit krizaly asi umi kazdy : Umyjete jablko a nakrajite na platky/ nebo na kolecka pres jadrinec, ktery nejdriv vypichnete skrabkou. Silu platku vam napovi praxe. Suche krizaly jdou ohybat.Stejne postupuji u hrusek. Hruskove krizaly u nas zmizi prvni.Pro snazsi orientaci mlsounu je krajim na kolecka.
Svetky a ostatni peckoviny suste zprvu zvolna a teprve kdyz trochu seschnou, muzete pridat na teplote. Pokud svestky zacnete susit zprudka, svestky se nafouknou a nekdy prasknou, nebo je pripecete.Suche jsou ve chvili, kdy jsou jeste vlacne,jdou ohybat , a u pecky jsou chutove stejne seschle jako na povrchu.U nekterych hodne sladkych svestek se uz behem suseni vyskytne bily cukr na povrchu. Oproti plisni to poznate snadno.Plisen neprijemne pachne.Idealni na svestky jsou akumulacni kamna.Ale i v obycejne troube to snadno zvladnete. Nekdo je susi nad ustrednim topenim. Chce to sehnat nejake uzke podlozky,co dobre propousti teplo, ale sita me pripadaji nevhodna .Mam porad pocit, ze do ovoce stoupa z ustredniho topeni plno prachu.Ovoce susene na ustrednim topeni asi budete muset trochu urychlit v troube.
Pokud se vam nebude zdat suche ovoce behem zimy dost suche, staci ho vysypat na plech a presusit.
Co s nim : Jist jen tak .
Do musli : nakrajte susene ovoce na kouksy a zamichejete do domaciho musli:
na lehce olejem vylityplech vysypejte pytlik vlocek a za obcasneho michyni uprazte do svetle ruzova. Pridejte libovolnou smes z techto veci : Dve lzice medu nebo dve lzice cukru nebo plechovku Salka ,pytlik kokosu ,orisky mlete nebo nasekane nebo cele, slunecnicova seminka ...a pod . Promichejte a vratte na kratkou chvili do trouby. Hlidejte. Vse se spoji do takove patlave hmoty . Vyndejte , pridejte rozinky, susene ovoce a pri chladnuti obcas promichejte, aby se vam udelaly male hrudky.Jeste se u nas tohle zobaci jidlo nikdy nezkazilo.A uplne idelani je pro pubose, co lezic na brise hltaji sve knihy a jedi vse, co jim podam na dosah, nevnimajic celkem co to je .Je to dobra a levnejsi varianta bramburku a susenek.
Vanocni svestky v cokolade:
Susene svestky kratce namocite do horke vody/ nebo rumu /a opatrne vypeckujete.Prazdne misto po pecce vyplnite sparenou mandli a napichnute na spejli namocite do cokolady. Date zaschnout na pecici papir.
Naprosto nejlepsi vanocni cukrovi ! Prideluji na kusy.
Hezke jaro /konecne /a plno dobrot behem roku preji . Helena
Předchozí