Při diskusi na mezinárodní škole se na otázku "vzrůstá nebo klesá ve vašem státě populace?", vyjádřilo 18 z 20 žáků (každý z jiného státu), že vzrůstá. Jen já a číňan jsme odpověděli, že klesá. Když všem vysvětlil princip kontroly porodnosti čínskou vládou, všichni se otočili na mně a ptali se, zda u nás také řídí porodnost vláda. Musela jsem se zamyslet nad důvody, které uvedu proč tomu tak je a docela jsem byla vedle. Na špatnou životní úroveň jsem to svést nemohla, protože všech 19 diskutujících bylo z daleko chudších Afrických či z Jižně-amerických zemí. Myslím, že důvodů je několik, jako např. absence nábožeství v našem státě, větší dostupnost antikoncepce, delší doba vzdělávání, ale také i nedostatek bytů apod. Myslím si, že nejsme obecně sobečtí, ale daleko více zodpovědnější a chceme pro své děti jiný standart než rodiče 10 dětí v chýši. Ale na druhou stranu je to smutné, že se tak rychle množí jen ty národy, co na to ekonomicky mají nejméně. A smutné je také to, že za pár desítel let tu už ani náš národ asi nebude. Tím nicméně nikoho nenabádám, aby měl děti když je nechce jen v zájmu zachování rodu. Je to jen a jen volba každého jednotlivce a nikdy bych do toho nikomu nekecala, natož abych ho odsuzovala.
Předchozí