Ahoj Kopretinko, ptas se na hodne veci a ja se budu snazit na ne odpovedet.
Tech lidi, co se staraji o deti v DD a KU je opravdu hodne a opravdu by prisli o to sve misto. Na tom nic nezmenis. Proc je tolik deti v ustavech, ktere jsou tam od malicka a dal tam jsou? Proc nejsou adoptovane uz davno? Ano, nektera z nich neni asi pravne volna, ale spousta deti tam proste zapustila koreny. Je to tak. Proc myslis, ze jak se pise v tomto clanku ma Norsko tak malo deti v ustavech?
System socialnich davek a ruznych prizpevku je propracovany a spravedlivy. Kdyz ma nekdo postizene dite, tak se presne stanovi jaky stupen postizeni a na co ta rodina ma pravo. Nevim o nejakem zneuzivani. V praci mam jednu spolupracovnici, ktera ma v pestounske peci 14 leteho kluka a ma ho uz asi dva roky. Pobira samozrejme pekne penize, ale podle toho, co mi vypravi, tak ji nezavidim ani halir. Obdivuji ji, ja bych to nedokazala. Najednou mit v rodine uplne cizi skoro dospele dite 24 hodin kazdy den, to neni jako tve, je to jako kdyz mas navstevu celou dobu. Uz si jen tak nevybehnes z koupelny a nechovas se jako driv. Porad beres ohledy, a ty problemy, ktere ona resi, ani nemas zdani. Ne, ne, nezavidim ji ani halir! Nezavidim ani to krasne velike auto jedne rodiny tady v blizkosti u nas, kde bydlime, kdyz vidim jeji postizene dite. Ja bych holka nemenila. Dane jsou v Norsku velike, platime na to, aby ti slabsi meli take nejakou kvalitu zivota. Nikdo neplati dane rad, ale vzdyt nikdo nevi, kdy sam bude v te situaci, kdy bude potrebovat sam nejakou podporu ci nejakou jinou pomoc. V Norsku se neda adoptovat bile dite. Bile deti proste nejsou. Adopce je pouze z ciziny. A doptuje se strasne moc! Moje dcera ma nejlepsi kamaradku tady na sidlisti a ve tride - je adoptovana z Kolumbie. O dva domy dal mame take dve sestry z Kolumbie, hned naproti si prave jedna rodina privezla chlapecka - cerneho, div se nebo ne, z Jizni Afriky. A to maji jednu vlastni dceru bilou. Ale dalsi deti uz nemuzou mit, takze maji jedno sve a jedno adoptivni a navic jedno bile a jedno uplne cerne. Vsude okolo me jsou deti a lide vselijakych puvodu a jsou adoptovani. Vubec se nad tim nikdo nepozastavuje. A mozna tomu nebudes verit, ale strasne se adoptuji cikanske deti z Rumunska i z Ceska a nejvic jich jde do Danska. Ve skole kam chodi me deti mame deti romskeho puvodu, cernousky, Korejce a ja nevim co vsechno. Mile deti, ktere jsou vymodlene a rodici milovane. Mate se jeste co ucit o toleranci. Nevim, co je spatne na tom adoptovat cikanske dite. A rict, ze spouste lidi vyhovuje, ze cikanske deti jsou zavrene v DD, to mi pripada jako sen, ale vim, ze ceska spolecnost je hrozne netolerantni. Proc je rovnou neodvezete do Auschwitzu? Preji vsem maminkam co adoptuji hodne stesti a tolerance od okoli. Ti, co nejvic pomlouvaji, ti mozna nejvic zavidi, ze sami nikdy nic takoveho nedokazali a nezazili. Omlouvam se za pravopisne chyby.
Předchozí