Kopretinko, jen lehkou poznámku - vždycky za tu větší aktivitu dětí nemůžou divoké hračky a přemíra podnětů. Náš kluk byl do jisté doby taky dost aktivní dítě - a to i přesto, že téměř neměl takové ty "všeumějící" hračky, ani jsme nemívali puštěné rádio a televizi, čas strávený u videa a televize jsem dost tvrdě hlídala, na zprávy ani akční filmy se syn nedívá ani teď... Ze soustředěné činnosti pochopitelně MUSÍ být vytrháván (jako každé dítě), neboť se taky někdy musí jít do školy, mýt se anebo spát, nicméně když už to musí být, tak je předem upozorňován (a byl odjakživa) - aby ten přechod nebyl tak prudký. Přesto byl syn "hrr sem hrr tam" a energie z něj sršela na kilometry daleko:-)))
Výchova k soustředění je zvláštní pojem. Jak si ho vykládáš Ty? Já si to celkem nedovedu představit. Chápu, že když batoleti nabídnu nějakou zábavnou činnost, tak se ho snažím přimět, aby se jí nějakou chvíli věnoval, a nestrhávám jeho pozornost jinam, taky když chce skončit dřív než před dokončením jistého "úkolu", určitě budu dělat na dítě mírný nátlak, aby ho dodělalo - ale jestliže i přes tento nátlak odbíhá a nemá zájem, tak už s tím podle mě nic dělat nejde. (Což už neplatí v pozdějším věku u povinností - tam ten nátlak samozřejmě být musí, a to i dost tvrdý, že:-)))
M.
Předchozí