Zuzi, nedávno jsem viděla film "Experiment". Byl podle skutečné události, někdy ze 60tých let. Vybrali asi 20 dobrovolníků. Polovina byli jako vězni a polovina bachaři. Bychaři měli relativní volnost pohybu, mohli odejít "po šichtě" domů.... Vězni měli práva jako vězni. Téměř žádná. Bychaři neměli nad sebou přímou kontrolu. Měli jednat podle svého vědomí a svědomí. Nesměli používat násilí apod. Nakonec se experiment zvrhl. Bachaři zneužili své převahy a byli tam i mrtví, mučení...
Podle mě je chyba si myslet, že každé dítě se narodí s dobrou vůlí a touhou dělat jen dobré věci. Myslela jsme si, že tvrzení o "čistém listu papíru" apod už jsou dávno překonaná. Tím něchci říct, že děti jsou v podstatě zlá stvoření. Jen chci poukázat na to, že se UŽ RODÍME s velmi rozdílným charakterem. Někdo je dobrák a někdo má sklony k podlézavosti, ubližování druhým.... A na nás jako rodičích je usměrňování a vedení.
Chtěla jsem ještě vystvětlit proč a kdy Nika plácnu. Ale je to dost složité a zdlouhavé. A pokud člověk ví málo o dětech s ADHD, hůř se to chápe. Zkrátka to má opodstanění i důležitost. A tvrdit, že každé výchvné plácnutí je v podstatě špatné, je chyba.
Předchozí