| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat názor k článku Jsou "zlobivé" děti opravdu zlobivé?

Mirka, zrejme odpovedas na moj prispevok, ja ho akosi nenachadzam v zozname, takze neviem presne, co vsetko som tam napisala.
Ja myslim, ze si to pochopila velmi extremne. Ja som si na sebe vsimla, ze takto reagujem, ak mam pocit, ze na druhej strane je ten druhy extrem. Skusim ti vysvetli, ako som to myslela.
Mas pravdu, dieta nie je tak skusene, aby vedelo, ze niekomu ublizuje. Preto mi pride uplne logicke prist a vysvetlovat a ukazovat logicke nasledky. Co je na tom prehnane? Dieta otvara a zatvara dvera na aute? Asi si predstavujes, ze sa postavim na cestu k nemu a budem mu hodinu prednasat. Nie Mirka, zatvorim dvere (pricom kratko vysvetlim preco), dieta odnesiem do bezpecia a tam vysvetlim este raz, hlavne ak vidim, ze nepochopilo. Ak sa prilis hneva, pockam, kym „vysumi“ a az potom vysvetlim. Podla mna je to stokrat logickejsie ako mu jednu tresnut.

Mirka, deti neradi posluchaju, ale co takto ucit deti od malicka aby chapali, co je zle a ukazovat im logicke nasledky? Tak tych bojov medzi volou rodicov a deti nie je tolko. Ja nenecham deti vyberat zo vsetkeho. Mozno to tak vyzeralo, reagujovala som extremne na to, ze kopec rodicov u deti rozhoduje o vsetkom, stale ich napomina a s prepacenim buzeruje a potom sa divia, ze deti sa vzpieraju.

Este raz, Mirka, nie som za volnu vychovu, kedy si dieta vybera vsetko podla svojho uvazenia... ale ideal pre mna je, ze dieta samo si vyberie to spravne (strasne tazke, viem). Vo vacsine pripadov sa o to usilujem. Vysvetlim, preco je umyvanie zubov dolezite, ukazem, ake svinstvo ostava v zuboch, ukazem svoje blomby a ukecam dieta, ze si umyvat zuby vlastne samo chce. Budem to robit kludne aj hodinu, lebo som presvedcena, ze je to investicia a ze sa mi ten cas v buducnosti vrati. Ja chcem, aby si dieta umylo zuby preto, ze chape, ze to treba, nie preto, ze to chce mama alebo ze ho mama udrie. U nas toto trvalo dost dlho a u nasho mladsieho sme dosli k tomu, ze sedel hodinu na pracke a drzal zatate zuby, az pochopil, ze aj tak ho nepustim, lebo nechcem, aby sa mu zubky kazili. A navyse nestihneme vecernicek – napriklad. Po kazdom uspechu som ho vychvalila, zatlieskala mu a zakricala „Supeeer“ a celej rodine sme ukazali ciste zubky. Po polroku bojov si zacal umyvat zuby ochotne, bez reptania. Teda vacsinou :-) Ale on vie, ze neustupim, tak uz radsej ani velmi neprotestuje. A on, to si pis, nie je teda ziadne tvarne dieta. Ma navyse tazku poruchu porozumenia reci, v urcitej dobe mal v papieroch aj podozrenie na autizmus, takze ak to niekto ma s vysvetlovanim fakt tazke, som to aj ja.

Kde pisem, ze dam na vyber, co bude mat na veceru? Vlastne ano, dam, dam mu vybrat z dvoch veci napriklad. Ma cas si vybrat, kym zacnem varit. Potom je neskoro. Bud si vyberie sam alebo mu vyberiem ja. Vybera si raz a ked uz varim, je neskoro na zmenu. Alebo ak sa vari v nedelu obed, moze mat polievku s rezancami, alebo bez. Rozhoduje, kolko si toho chce nalozit... ci chce z kurata nohu alebo kridlo.... nic z tohoto neznamena hodinove cakanie. O tomto sa uz potom nedebatuje. Vybral si si, tu je jedlo a hotovo.

Preberiem este tieto veci, dam par prikladov, ako by sa to mohlo skusit riesit podla mna:
- Skákání po ležícím rodiči – preco? Lebo nerozumie? To bude asi male dieta. Vysvetlim, ze to bolim a dieta zlozim dole. Zopakujem tolkokrat, kolko je to potrebne. Co ine tu chces riesit?
- Dloubání dírky hřebíčkem ve stěně dětského pokoje – ak je to male dieta, nema urcite v ruke klinec (tie mam schovane, hlavne pri mojom prckovi).
U vacsieho dietata sa porozpravam, preco to robi. Problem v debate bude, ak to robi zo zlosti, alebo sa ja na neho vyrutim. Debata tu v kazdom pripade podla mna urobi vacsiu sluzbu ako krik a trest. Plus logicky nasledok – spolu dieru opravime. Cize opat logicke nasledky – rozbijem, musim upratat a ak to bolo naschval, namiesto vreckoveho bude novy tanier, vylejem, tak musim poutierat....
- Neochota se mýt, česat, čistit zuby, oblékat se : po vysvetleni poviem, ze neumyty, neucesany nepojde von napriklad... A dodrzim to. Vysvetlim, ze cim dlhsie mu bude umyvanie, cesanie... trvat, tym menej casu nam ostane na tu hru, co sme sa chceli potom hrat. Samozrejme, je to tazke rano, ked sa ponahlame... Tak k tymto veciam radsej vychovavam vecer :-)
Ozaj, vies aku mam fintu? Ja sa vzdy spytam syna, „kedy sa chces ist kupat? Najneskor o 19:30.“ On si vyberie cas – do tej 19:30 a ja poviem „ok, dohodnute, tak potom sa zahrame to a ono“... Ak ten cas nedodrzi a natahuje, upozornim ho, ze si to sam vybral a slubil a ze takto nabuduce asi budem musiet rozhodnut ja. A samozrejme ze nestihame hru.
- Ak nechce jest? No tak ostane hladny, co je tu co riesit.... Aj ked, tu mam mozno stastie, moje deti su hladosi a dobrovolne hladny neostanu.. Ale neviem, ak dieta nechce jest, ty ho akoze nutis alebo co?
- Vyplazovanie jazyka na pani ucitelku – ako prve pytam sa preco? Patram a patram... a spolu zistujeme, ci je to pekne a hladame ine riesenie. Ja si nemyslis, ze keby som ho za to aj potrestala, ze by mi za chrtom nabuduce tuto vec nezopakoval. Takze radsej volim sposob, aby pochopil sam, ze je to nespravne.
- Cmaranie fixami atd atd.... svoje deti vediem k tomu, ze nerobime druhym to, co nechceme, aby nam oni robili. „Pocmaral by si si aj ty tak zosit? Mozem ti to urobit? Preco si to urobil? Bol si nastvany? Alebo sa ti to paci?“ Opat, zistim dovod, zanalyzujeme, ci to bolo spravne, ci by on chcel aby mu to niekto iny robil.... Plus logicke nasledky – minule si pral siltovku, ktoru si pocmaral.

Mirka, toto su len male napady, ako sa daju veci vyriesit bez trestov, len s logickymi dosledkami. Vsetko trva ovela dlhsie ako jeden trest, ale urcite sa to v buducnosti vrati. Vacsina veci, ktore takto vyriesis, ma ovela mensiu tendenciu sa opakovat ako keby za ne bolo dieta potrestane.

Deti maju rozne povahy a ja viem, ze detim potrebuju aj nesuhlasit a bojovat, hlavne niektore (ako napriklad moj syn a vidim, ze aj ty mas taku ratolest). A ak mu popri vychovavani dame dostatok veci, o ktorych moze rozhodnut sam, jeho vzdorovanie bude ovela mensie. Mozno je to pre teba blbost, pre mna je to absolutne logicke.

Ale skor si myslim, ze som to len prehnala vo vyjadrovani, a ty si to pochopila inac, ako som ja pisala. Fuj, ale som sa rozpisala....

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: NeregistrovanýRegistrovaný
Jméno: (třeba :Lenka Nová, tři dospívající dcery)

E-mail (nepovinné)

Upozornění: u příspěvků neregistrovaných uživatelů jsou zveřejňovány IP adresy. Vaše IP adresa je 10.80.2.253
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 6-6= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.