Kamilo, taky jsem nějaký čas v UK strávila a s článkem nesouhlasím. Ano, znala jsem rodinu, kde se hlavní jídlo dne jedlo v 10 až 11 hodin večer, načež druhý den do sebe paní domu lila až do oběda jen čaj s mlíkem, v poledne si dala něco hodně malého a našťouchla se zase až večer, když se vrátil domů manžel. Ale vždyť i u nás má spousta lidí v jídelních návycích takových nešvarů, že by se tomu zase točila hlava nejednomu britu (mimochodem, nevím, co mají to se zdravou výživou společného houskové, resp. toustové knedlíky, které autorka článku hájí). Na druhou stranu jsem znala spoustu rodin, kde se jedlo hodně zeleniny (dušené i čerstvé) a ovoce, tmavé pečivo, mléčné výrobky. A jestli mám porovnat tradiční českou kuchyni (pečená kachnička, knedlíky, svíčková aj.) s tradiční anglickou kuchyní z hlediska zdravé výživy, tak si skoro myslím, že by ta anglická vyhrála..
Ano, britové v poledne neznají teplé obědy. Pro ně hlavní jídlo dne přichází večer (ve většině rodin tak kolem 18 hodiny - aspoň co vím). A co je na tom špatného? Než jsem odešla na MD, tak jsem se stravovala podobně, protože větší teplé jídlo přes den pro mě byla příliš velká zátěž, byla jsem po něm ospalá a hůř se mi pracovalo.
Předchozí