Jeno, samozřejmě že chápu, co se tím zhruba myslí, když se řekne logický následek. Ale neříkej mi, že když dítěti zmáchanému v louži přerušíš procházku, že svým způsobem to není trest. Nicméně jsem podotýkala, že MOJE dítě dělá spoustu věcí, které žádné lehce pochopitelné logické následky nemá. Třeba okusování tužek (rozhryzávání): tam je jediným logickým následkem snad jedině to, zavést dítě do nemocnice na oddělení pacientů umírajících na rakovinu. Totiž takový "trest" jednoduššího rázu, jako že jsou tužky neestetické, to mým synem ani nehne. Anebo aby si zastrkoval mikiny do kalhot: jediným logickým následkem může být, že skutečně nastydne - ale to jím ani nehne, naopak, když se může ulít ze školy, přivítá to s otevřenou náručí. Atd. Ježíšikriste, netvrdím, že syna trestám za to, že si nezastrkává mikinu do kalhot: akorát že ho to nemůžu naučit - když pro něj jdu do školy, plandá za ním tílko i mikina (= vypadá jak drban), a nadto si můžu i domýšlet, že když teďka měl problémy s běháním na toaletu, že to může být i logický následek toho (a nemusí). Samozřejmě že mu to neopomenu zdůraznit: ale myslíš, že si dá pozor?
Tož tak. Možná mám "jen" malou fantazii - ale dělám co můžu, a stejně se syn jaksi vzpěčuje.
M.
Předchozí