Chtěla jsem se zeptat - když přijde se špinavým tričkem nebo okouše novou tužku - jak na to reaguješ? Jestli tím, že ho napomínáš a výsledek není, tak by bylo dobré změnit taktiku.
Vycházím ze zkušeností se svým synem a z toho co nám doporučovali jak máme ragovat na podobné situace. Příklad - ráno mu dáš novou tužku a řekneš - když bude odpoledne neokousaná, můžeš ... nebo dostaneš ... a za těma tečkama je něco co má fakt rád a co mu bude dovoleno za odměnu, ale pozor, když zvolíš jako odměnu něco, musí to něco být už napořád dosažitelné jenom jako odměna. Pak se ten čas za odměnu pomalu natahuje a když se to zaběhne, potom se přestupuje na bodový systém - za neokousanou tužku denně bodík, po dosažení určitých bodíků odměna. Pak se dají samozřejmě bodíky ubírat za okousanou tužku. Důležité je, aby ta odměna byla dosažitelná. Už jsem to intuitivně vyzkoušela u starší dcery. Chceš jít na zábavu? Až si uklidíš pokoj. A fungovalo to. Pak už jsme to nemuseli pomalu ani připomínat, měla to tak zaběhnutý, že si uklízela před každou akcí.
Třeba to taky děláš podobně. Možná to pomůže někomu dalšímu. Co mě to stálo nervů a kolikrát mi ujela ruka než jsem na to přišla. Mohla jsem si ušetřit léta rozčilování. Ona si z toho nikdy nic nedělala, to jen já jsem z toho byla vyřízená.
Sita
Předchozí