Ivko (a 3 berusky)
plne s tebou souhlasim, ze je nutne vychovavat s laskou, a vzdy je nejdulezitejsi davat detem lasku na jevo (resp. dite nesmi mit pochybnost, ze by nebylo milovane). Ja si ale take myslim, ze laska nemuze byt bez vzajemneho respektu a uznavani osobnosti a prav, nebo jednani zpozice sily. Proto zi myslim, ze dite muze mit pochybnosti o tom, jestli ho rodice miluji,kdyz hovychovavaji bitim. Jak diteti vysvetlit, ze rodic ma pravo dite uhodit ale dite nema pravo uhodit rodice a pritom stale udrzovat to, ze mame vzajemnou uctu? Moji rodice me vychovavali z pozice sily, ne ze by me bili, to ne, obcas mi jednu placli, ale take me nikdy neuznavali jako partnera, jako plnohodnotneho cloveka. Proc,jenom proto, ze jsem byla dite? Hodne dlouho mi trvalo nez jsem ziskala jakoukoliv sebeduveru, a s jejim nedostatkem bojuji cely zivot.
Ivko, k tem nevychovanym detem na navstevach. Ja se jenom musim zeptat, jestli se dite chova nevychovane proto, ze maminka "zvani" s kamaradkou u kaficka a ditete si nevsima (takze dite si vyhledava pozornost), nebo jestli je to nevychovanost. Ja nevim, ja bych asi spise dala facku mamince, nez tomu diteti.
Předchozí