Ahoj Freya,
z Tvojho príspevku mám pocit, že považuješ ženy kojace na verejnosti za poriadne humusáčky, ktoré už od tehotenstva hrozne vyzerajú a svojou prítomnosťou len znechucujú okolie. Asi nabúram Tvoju predstavu, ale tehotenstvo som kvôli práci strávila na vysokých opätkoch a v kostýmoch, „lacláče“ som si obliekla asi 5x – na prechádzky do prírody a to na naliehanie manžela, ktorému som sa v nich na počudovanie páčila. Pravda, teraz som už poklesla a na hranie do piesku, lezenie po preliezkach a šmýkanie po šmykľavkách nosím tričká, rifle a tenisky. Ale aspoň sa denne jemne maľujem, používam deodorant a dokonca som sa už naučila používať aj príbor, mydlo a zubnú kefku. Za ostatné ženy hovoriť nemôžem, poznám ich tak maximálne z ich albumov tu na Rodine, ale vo väčšine prípadov sú to sympatické upravené stvorenia. Zo všetkých fotiek mi napríklad utkvela v pamäti fotka Julie, ako stojí tip-top upravená v minisukni pred pôrodnicou, aby sa jej o chvíľu narodila dcérka...
To, čo píšeš o ovládaní svojich potrieb a starostlivosti o seba, je v mnohom pravda a mne osobne napríklad veľmi vadí, keď cestujem v lete v MHD a všade sa vznáša smrad neumytých tiel. Lenže (a to sa opakujem) - môžeš vyžadovať, aby usmernili svoje potreby a telesné pochody dospelí ľudia, ale u najmenších detí to urobíš asi len ťažko. To kojenie nie je MOJA potreba, to nie je tak, že to zrazu na mňa príde, tak sa hocikde odhalím a nasilu napchám prsník dcérke do pusy... To je JEJ potreba (jedenia, pitia, pritúlenia) a tú len ťažko usmerním (povedzme, že teraz už aj hej, ale u malých detí len ťažko).
Ja to stále nechápem: pri inej potrebe – vylučovaní - všetci chápu, že dieťa do takých dvoch rokov len ťažko počká a keď mu treba kakať alebo cikať, tak to proste urobí (s ohlásením alebo bez) IHNEĎ alebo počká maximálne pár minút. A preto existujú plienky.
No pri inej potrebe – jedení – sa od tých istých (alebo len tých kojených) detí žiada ovládanie, nesmú jesť a piť hneď, ale musia čakať, niekedy veľmi dlho, kým bude matka v úplnom súkromí. Niekto by možno dodal, že preto existuje umelá výživa a fľašky.
Tomu kojencovi je ale jedno, že jeho mama sa musí vyzliecť a použiť svoje prsia, on nerozlišuje, či sa patrí piť z fľašky alebo prsníka. Alebo snáď máme všetky od pôrodnice používať umelú výživu alebo odstriekavať do fľašiek a riskovať, že sa nám novorodenec odstaví? Ja, ako som už písala, som hanblivá a snažím sa kryť, lenže dcérka napríklad neznášala, keď som ju zakrývala svojim oblečením alebo plienkou a strhávala ich. To som fakt mala zostávať len doma, aby som niekoho nepohoršila?
A iné telesné prejavy malých detí – ty máš alebo poznáš deti, ktoré si na verejnosti nikdy ani negrgli ani neprdli ani sa nepovracali a nerobili ani nič iné u dospelých netolerované? Ak áno, v tom prípade gratulujem konštruktérom zo SONY k ďalšiemu šikovnému robotovi...
A ešte jedna poznámka k tvojej spolubývajúcej v pôrodnici – s najväčšou pravdepodobnosťou asi bola fakt prasa, hlavne ak sa za svoje prejavy neospravedlnila. Napadla Ťa ale aj taká možnosť, že možno mala po ťažkom vaginálnom pôrode z dlhého tlačenia na určitú dobu čiastočne ochabnuté zvierače? Mnohé ženy trpia po pôrode dočasným únikom moču alebo stolice.
No, v tvojom čistom a dokonalom svete sa také veci asi nestávajú...
Předchozí