L + 2
Já to chápu tak, že pokud bude jednání rodičů a lidiček okolo dítěte asertivní, naučí se ono asertivnímu chování přirozeně, nápodobou, bez drahých kurzů asertivity :-D.
Jak jsem uvedla, moje mamka jednala mnohdy asertivně (aniž toto slovo kdy slyšela) a já na kurzu, kde jsem se s asertivitou poprvé setkala zjistila, že mnohé postupy jsou mi naprosto přirozené a chovám se tak, aniž mne asertivitě kdo kdy učil. Tak asi takto to myslela autorka....
Jinak k tomu NE jako příliš striktnímu zákazu - naše rodiče nám i já svým dětem také - vysvětlovali, proč něco ne, ale jen jednou, logicky zdůvodním a potom o zákaze nediskutuji. Jen je - jak jsem již psala - potřeba nejprve, před uděláním rozhodnutí, dobře vyslechnout potomka (to se ale pochopitelně netýká rozhodnutí batolete hrát si s kamínky uprostřed silnice, či dítěte zhazovat zboží z regálů. I když tam bych asi stručné vysvětlení - vzhledem k tomu, že nejde o přímé ohrožení života - podala. Asi tak ve smyslu: chtějí tu mít pořádek, to zboží není naše, ještě jsme ho nezaplatili a až ho zaplatíme, tak s ním také nebudeme házet na zem, neboť se může rozbít....)
Simča
Předchozí