Mozna jsem mela stesti na geneticku, ale me toho vysvetlila pro me potreby dostatek.
Dokonce tam mela i nejake nazorne obrazky pro ty, ktere cisla a procenta spatne zpracovavaji: mela papir, na kterem bylo symbolicky do ctverce natisteno asi 1600-2500 tehotnych postavicek. Vetsina jich byla cernych (zdravych bez nalezu), v rohu bylo asi 100 modrych - to jsou ty, kterym vysel "spatne" triple test a pritom cekaji zdrave miminko - a asi 6-8 cervenych - vysel jim spatne triple test a maji postizeny plod. Sdelila mi, ze patrim do toho ctverecku cervenych a modrych, ukazala, ze mam mnohem vetsi sanci byt modra nez cervena a vysvetlila, ze amniocenteza slouzi prave k rozliseni mezi cervenymi a modrymi. Ja bych to samozrejme pochopila i bez tech obrazku, ale myslim, ze to byla hezka nazorna pomucka - kazda zena vidi, kolik "hodne" nebo "malo" kterych panacku tam je.
A samozrejme jsem byla rada, ze muzu jit na amniocentezu a ze mi nehrozi, ze bych byla ta jedina zelena postavicka z cele kohorty. Zelena byla postavicka, ktera cekala miminko postizene (jednou z tech veci, ktere ma triple test odhalit), ale triple test ji vysel "dobre".
(Pocty a barvy si ted jiz presne nepamatuju, tak me nekamenujte, jestli je to trochu jinak.)
Předchozí