Je asi těžké odlišit normální tříleté období vztekání, které u dětí často přichází a normální nevychovanost dítěte, kdy dítě nemá pevné stanovené hranice a s rodiči cvičí jak se mu zachce. Někdy je to v těch obchodech vidět, dítě vříská a rodič nehne brvou. Nebo naopak ustrašeně mu podává lízátko, jen aby bylo proboha zticha. Mám pocit že nevychovaných dětí spíše přibývá, rodiče nemají čas, chut´,nebo síly se dítěti věnovat a podle jeho věku mu dávat přiměřené hranice.Pak jde do školy a ouha. Neposedí, vyrušuje, a honem, rychle zařizujeme nálepku LMD. Omluva pro všechno. Organické poškození mozku, vedoucí k LMD ,není tak časté, je to poměrně vzácná věc. Ano, dnes se to svádí na funkční poruchy, pozdější dozrávání, jak to, že ještě před 30 lety byly děti prostě vychované a dnes to nějak nejde.Za diagnosy schováváme naše selhání v tomto jistě komplikovaném, rychlém a složitém světě. Mám tříletého kluka , je hodně živý, neposedný,občas neposlouchá.Snažím se mu domlouvat, občas dostane na zadek/když jde o jeho zdraví/, zároveń vím že jsem měla být v urč. věcech důslednější.Nechci jeho případné problémy ve škole svádět na LMD.Je to snadné, ale není to řešení.Musíme se každý den nanovo snažit a obrnit se trpělivostí.
Předchozí