Libiku, asi zase se pases na emocech jinych, abys si ujistila ohledne sveho vlastniho porodu. Nicmene, uvedomuji si, ze to ja jsem ta nejvice netaktni, ktera stale pronasleduje jednou tehotnou – a proto se te hned omlouvam.
Ono vubec neni tak snadny s tim obhajovanim svych prav v porodnici. Je to zvlastni situace, kdyz clovek je nejenom zeslably, nema prilis moc voleb, kam jinam ted na posledni chvili nebo uz behem porodu odesel, je take od porodniho zazitku omamen a hlavne se boji nejenom o sobe. Ja jsem rodila uz v zralym veku, mela jsem zivotni zkusenost, jak prizpusobit si v ruznych kulturech, mela jsem uz dokonceny doktorat a obvykle pro argumenty daleko nechodim, ale neprovedla jsem zadnou slavnou revoluci v porodnici .
Ja obdivuji nejenom silu Mileny, ale i odvahu popsat sve chovani, ktery je samotne se nezda uplne spravny. To spise doktori by meli propadat hanbou nad neodbornym chovanim – a proto je skvele, ze takove clanky se objevuji. Mne na univerzite ucitele stale zduraznovali, ze dulezita soucast odbornosti je schopnost vysvetlit to, co delam, nejenom odborne ale take i laicky, detailne ale take i kratce. Odpoved, ze neco se dela proto, ze to se tak dela, hodi se jedine pro delnika! Reklamni lzi porodnic (co to bylo za baby-friendly porodnice!) je kapitola sama pro sebe. Sestry skutecne nemaji schopnost odhadnout, co se deje v hlave rodicky, ale jestli by existovala bezna a vsem pristupna moznost nevstevovat pred porodem svoji PA a s ni rodit, tak ta PA urcite udelala by si cas pohovorit, co budouci rodicka si preje, jaka to je osobnost, a v uplne solidarite s rodickou, o ktere je jeji povolani zavazuje, prosazovala by jeji zajmy.
Předchozí