Diskusi jsem celou nečetla a hned pro začátek /pro jistotu/ uvádím, že jsem fandou ekologického zemědělství (i když o něm mnoho nevím) a TUŽ - jenže teorie a praxe je často na hony vzdálená.
Byla jsem léta úplný vegetarián právě kvůli blbýmu pocitu z toho, jak musí trpět jiné živé organismy jen proto, abysme je pak mohli sežrat. (Teď teda masi jíme, ale dost málo.) ANo, vlastní zdraví je taky důležitý - zdraví našich dětí především...
Třeba z mýho pohledu má ale jakýkoliv "trvale udržitelný hospodaření" - ať na poli, v lese nebo jinde - sloužit především k tomu, aby se nedrancovaly přírodní zdroje (půda, voda, živé organismy...)
Aby tu zkrátka nezůstala po nás jen vyprahlá poušť, nebo potopa ;)
Ta filosofie BIO pochází asi už od "biodynamiky" Richarda Steinera a myslím, že je skvělá.
Jak jsem ovšem slyšela /nebo četla/ od některých soukromě hospodařících zemědělců, snažících se o ekologicky čistý životní styl, jsou podmínky pro získání certifikátu tak tvrdé, že pro ně osobně jsou nemožné; abych byla konrétní, jde např. o zemědělce Jakuba Laušmana (Držovice) a Zbyňka Vlka (Jindřichovice p.S.)
Jak tvrdí můj muž (nemohu to dokázat), cena biopotravin je vyšší nejen proto, že by bioprodukce byla o tolik dražší, ale že se na tom přiživují všechny ty kontrolní mechanismy, kterých je příliš mnoho a také všechna ta příšliš drsná omezení (např.: BIO-zemědělec zkrachoval, neb svůj bio-sýr posypal bazalkou ze záhonu, svojeho, ale neměl na něj certifikát "bio" - přitom to bylo zcela ekologicky v pořádku. Ne však úředně, pokuta byla taková, že to nerozdejchal...)
Pak se divme, že je málo biozemědělců...
Doba tomu moc nepřeje, jasně, ale sami /PRO-BIO a spol.- moc se v tom neorientuju/ takovej bič a nasadili takový vysoký laťky, že to málokdo zvládá...
Moc tomu nerozumím, jen co málo tak zaslechnu, tak se do mě klidně můžete pustit hlava nehlava ;))
Beru si na to helmu!
est.
Předchozí