Se zájmem sleduji tuto diskusi o homeopatii. Reagovat jsem původně nechtěla, ale nedá mi to, protože některé bláboly jsou tu opravdu šílené. Shodou okolností jsem právě dočetla rozhovor s prof. Holým, jedním z nejúspěšnějších českých vědců, chemikem, celosvětově uznávaným, objevitelem látek, které jsou základem léků na AIDS a hepatitidu typu B. Je to rozhovor velice zajímavý a lze v něm dostat i odpovědi na otázky, které se objevily v této diskusi. Celý rozhovor je
ZDE Dovolím si ocitovat pár vět:
"... Celý život se v podstatě zabývám vývojem a testováním látek a sledováním jejich účinků v organismu. Musím samozřejmě vždycky vědět, čeho chci dosáhnout - například toho, aby se nějaká látka v organismu rozkládala pomalu nebo aby se nerozkládala vůbec, aby nějaká látka působila proti množení virů, aby snadněji procházela buněčnou stěnou. Musím tedy dále vědět, jaký bude mít tenhle konkrétní efekt dopad na chování celého organismu. Musím znát vlastnosti těch látek, musím mít dostatek základních poznatků a informací, abych vůbec mohl mít nějaká očekávání. S touto výbavou mohu experimentovat, testovat, musím vědět, že negativní výsledek je stejně důležitý jako pozitivní, že mě upozorňuje na to, že mám třeba jít jinudy. A velkou roli v tom všem samozřejmě hraje také náhoda - já jsem testoval několik tisíc látek a měl jsem štěstí, protože několik z nich bylo účinných. Což je neobvykle vysoké číslo."
Tolik VĚDEC o VĚDECKÉ práci. Podle mého názoru je v předchozím odstavci obsažena odpověď na otázku, PROČ nelze seriozními lékařskými studiemi prokázat účinek homeopatických léků.
J.
P.S. pro Martina: Kupodivu jsem se, tak jako milióny lidí, dosud z každé virózy vyléčila bez homeopatie.