JaninoH,
já chápu, že pro vás "vědecky" (a teď to nemyslím nijak zle, jen nevím, jak to obecně nazvat) vzdělané, jsou některé bláboly nás zastánců homeopatie (a teď mám na mysli především samu sebe) šílené, zvlášť když nemáme to "vědecké" vzdělání. Nicméně mě by zajímalo, kolik lidí včetně Tebe, ale především vědců, kteří považují ty bláboly za šílené (a i já si sypu popel na hlavu, protože někdy dělám homeopatii medvědí službu, když píšu věci, kterými si nejsem z medicínského a jiného hlediska úplně jistá), by bylo ochotno přistoupit na to, že ta účinnost se tedy nejspíš NEDÁ ověřit zaběhnutou metodikou zjišťování účinnosti klasických léků (dvojité slepé pokusy a nevím co dalšího) a ověřit si, že h.léky nejsou jen placebo tak, že podstoupí proving jakéhokoli h.léku, tak jak je definován h.lékopisem. Protože metoda dvojitého slepého pokusu nevyhovuje základní homeopatické filosofii léčby. Protože homeopatie nepodává lék plošně, pro všechny, na určitý symptom (o to se snaží právě ty vícesložková homeopatika typu Paragrippe nebo speciality Oscillococcinum, díky kterým mnozí lidé považují homeopatii za podvod), ale vždy individualizuje, předepisuje na základě komplexního obrazu nemoci pacienta. Jen pak je možné nemoc (a hlavně tu chronickou) opravdu vyléčit. Dvojité slepé pokusy se týkají jen oněch "osvědčených indikací", léků na určitý symptom (jsou to léky především na zranění a bolesti jako je Arnica - arnika horská, Hypericum - třezalka, Plantago-jitrocel), které poněkud vybočují z rámce h.metody a nepředstavují hlavní sílu homeopatie.
Předchozí