Tak jsem narazila ještě na jednu studii. Já jen, že tu zaznívají názory, že srovnávací studie nejsou...
Jedná se sice po polykomponent... tedy chci říct o vícesložkový přípravek, ale lepší něco, nežli nic. Zeel obsahuje Rhus tox (Škumpa), Arnicu (Arnika), Dulcamaru (Potměchuť), Sanguinarii (Krevnice)a Sulphur (Síra)- kdyby někomu nebyly ty názvy jasný :-)) a považoval mě za okultistu.
14 MARRONA, U., FRASE, W.: „Mírná" terapie u artrotických potíží. /Sanfte Therapie für Arthrosebeschwerden./ MMW-Fortschr.Med., 146, 2004, č. 5, s. 47.
U artrotických potíží sice přinášejí NSAR rychlé zlepšení příznaků, tyto léky ale jsou pro svoje nežádoucí vedlejší účinky z hlediska dlouhodobé léčby problematické, tento problém ale zcela nevyřešily ani vysoce specifické moderní preparáty.
V časných stadiích artrózy však existuje jedna alternativa, která pacienta nijak nezatěžuje. Jde o komplexní homeopatický přípravek Zeel comp. N, který v multicentrických, randomizovaných a dvojitých slepých studiích vykázal v rámci dlouhodobé léčby stejné účinky jako Diclofenac i jako coxiby, přičemž bylo toto homeopatikum velmi dobře snášeno.
V poslední studii s ním bylo sledováno 592 pacientů s gonartrózou stadia 1 a 2, která trvala minimálně 10 týdnů a kde se porovnával efekt celecoxibu (Celebrex), resp. rofecoxibu (Vioxx). V prvních 4 týdnech spíše převažovaly pro svůj antiflogistický efekt oba coxiby, v dalších týdnech však byl tento rozdíl stále nižší, po 10 týdnech pak už mezi těmito třemi léky nebyl žádný rozdíl co do redukce bolesti, ztuhlosti kloubu a jeho funkce.
Zeel comp. N sice neúčinkuje ve všech případech, ale je v časných fázích artróz velmi účinný a je tedy alternativou pro dlouhodobou léčbu. Nové homeopatikum tlumí jak cox- tak i lipoxygenázu a tím i prostaglandiny a leukotrieny. Jde tedy o první homeopatikum s inhibicí COX/LOX. Nový preparát ani podle názoru expertů nevede k totální inhibici všech potíží, ale vyvolává jen down regulation v rámci fyziologických hranic.
Předchozí