Jani, pokud tě zajímá názor as. Štromerové, tak jsem ti okopčila z místní poradny:
"Na ultrazvuku je často možné rozpoznat omotanou nebo zamotanou pupeční šňůru. Ovšem to je také vše. Ultrazvukem ji nerozmotáte. Ani nevyléčíte. V podstatě by se problém řešil až ve chvíli, kdy by s sebou přinesl potíže. A to se také vůbec nemusí stát. Někdy se ukáže, že byla omotaná pupeční šňůra až při samotném porodu. Až vykoukne hlavička a miminko má "šálu" . No tak se ta šňůra prostě uvolní, odmotá a je to."
Vzpomínám si, že jsem kdysi četla článek od maminy, která sice měla dobrou vůli rodit v nemocnici, ale nějak ji překvapil postup porodu. Taky zmiňovala obtočenou šňůru, poradil si s ní i tatínek... Zkrátka šílená porodnická operace :o) Ale jinak už několikrát jsem v diskutzi četla, že byl kvůli omotané šňůře dělán císař - to v tom případě, že šňůra byla buď moc krátká nebo omotaná kolem nožuček a porod nepostupoval a nepostupoval, tak se nakonec zvolil císař. Ale to zas není tak akutní, to záležitost delší doby :o) Nicméně podrobně jsem se ještě o omotané a zauzlované pupečníky nestačila zajímat, takže to ber jenom jako info odpozorované z diskuzí :o)
S.
Předchozí