Co myslíte, umlátil by mne Grygar vazbou Vědecký ročenky, když bych přiznala, že na bolesti hlavy používám převážně akupresuru a funguje mi? :o)
Do jaký patřím sekty? :o)))
Ne, vážně, přijde mi celý ten spor dost malicherný... není jedno, komu co funguje, pokud je přesvědčený, že mu to funguje? Jsem poměrně racionální člověk, ale myslím si, že i subjektivně pociťované zlepšení prospívá když už ničemu jinýmu, tak psychickému stavu pacienta. A protože se velmi "nevědecky" domívám, že značná část chorob je psychosomatického původu, proč by na ně nemohlo platit třeba kyselé zelí, když tomu dotyčný bude věřit? :o) Přítomní lékaři/lékařky mi jistě potvrdí, že i placebo podávané pacientům jako "účinná látka" na značnou část z nich skutečně zabírá, na toto téma existuje poměrně dost studií.
A jestli je homeopatie jenom kšeft - a co? Lékárny jsou plné přípravků, které jsou úplně stejný kšeft jako homeopatika, nedávno jsem někde četla článek o tom, jak jsou reklamou mohutně tlačené multivitamínové přípravky de facto k ničemu, protože lidem obvykle nechybí všechny vitamíny nebo stopové prvky, ale jen některé a zjistit které, aby bylo možné zahájit skutečně individuálně vhodnou léčbu je dost drahá sranda. Ať si každý věří, čemu chce a vráží peníze do čeho chce. Homeopatika podle mého názoru nikomu ublížit nemůžou, tak v čem je problém? :o)
Předchozí