| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat názor k článku Jak se (taky) rodí doma

Alíku, už jsem to tu psala podrobněji, ale na tvůj výtah z neonatologie.cz se nedá nereagovat.

Jednak jsem si nevšimla, že by někdo chtěl u nás zavádět "holandský model" (tedy porod doma jako první volba pro zdravé ženy), spíš je tu snaha zavádět model běžný v ostatních evropských státech (zajistit bezpečnost ženě, která si doma rodit přeje). A ano, hodnoty novorozenecké úmrtnosi má HOlandsko větší, než my. Ale v tom čísle jsou schovaná nejenom úmrtí v důsledku porodní komplikace, ale i z ostatních příčin, třeba vrozených vad.

Na stránkách Světové zdravotnické organizace jsou např. tabulky kojenecké úmrtnosti (tedy dětí, které zemřely do jednoho roku po porodu - je to tedy vpodstatě rozšíření novorozenecké úmrtnosti), kde jsou zveřejněné též příčiny úmrtí. A když jsem se podívala na čistě porodnické příčiny (tedy úmrtnost oproštěnou od úmrtí s těhotenstvím a porodem nesousejícími, např. na nádory, vrozené vady, SIDS, úrazy...), tak možná budeš překvapená, ale vyšly mi stejné hodnoty pro ČR i Holandsko... Tak teď nevím, co si o tom mám myslet. Napadají mě jenom dvě možnosti:
1) naši lékaři nám lžou a dobře zorganizovaný porod doma nízkorizikové ženy je zrovna tak bezpečný jako porod v nemocnici
2) pokud nám nelžou a mají pravdu, že porod doma s sebou přináší větší úmrtnost, tak jsou naši lékaři asi pěkní mamlasové, když jim při téměř stoprocentní porodnosti v nemocnicích umírá stejné množství dětí, jako ve státě, kde se cca třetina dětí rodí doma...

Mno, já věřím na šikovnost našich doktorů, takže se kloním spíš k varientě č. 1 :o) JInak když už jsme u toho HOlandska, nedávno jsem si v jednom článku přečetla tuto větu: "Porod mimo nemocnice se u nás doporučuje matkám, u kterých lze předpokládat nízké riziko komplikací. Pokud komplikace přesto nastanou, za rozumnou časovou rezervu pro řešení se obecně považuje 1 hodina," říká porodní asistentka Mary Zwart z Evropské perinatální školy v Holandsku.

Mimochodem, pokud chceš získat nějaké info o porodu doma, tak hledat info u českých porodníků (tedy např. na neonatologii.cz) je ten nejméně šťastný způsob. Valná část lékařů je totiž proti porodům doma... aniž by o nich něco věděla. A pak z nich vypadávají takové perly, jako že z pokoje, kde žena rodí, musí být vystěhovaný veškerý nábytek a místnost musí být důkladně vydesinfikovaná, že pokud by se v ČR rodilo doma, tak by domů mohli chodit jedině lékaři se dvěmi atestacemi (v porodnici běžně rodí lékaři s jednou atestací či porodní asistentky), že v zahraničí je možné ženě i doma podat epidurál, protože před barákem čeká sanitka i s anesteziologem atd. Zkus spíš nějaké zahraniční servery, třeba www.compleatmother.com/homebirth.htm nebo třeba www.socalbirth.org.

S.

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: NeregistrovanýRegistrovaný
Jméno: (třeba :Lenka Nová, tři dospívající dcery)

E-mail (nepovinné)

Upozornění: u příspěvků neregistrovaných uživatelů jsou zveřejňovány IP adresy. Vaše IP adresa je 10.80.2.253
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 1+2= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.