Kdyby se miminko nemohlo nadechnout? Takové komplikace snad mohou nastat jen v porodnici, když je miminku okamžitě přestřižena pupeční šňůra. My jsme miminku nechali pupeční šňůru klidně dotepat a s přestřižením jsme opravdu nespěchali. Rozárka tak byla zásobena kyslíkem přes pupeční šňůru a až když opravdu sama a pravidelně dýchala, jsme ji přestřihli. Kdyby snad poté nastaly nějaké komplikace, měli jsme doma připravený kyslík.
Kdybych krvácela? Zaprvé nebyla přestřižena pupeční okamžitě - jak jsem psala u předešlé odpovědi - tedy z pupečníku jsem vykrvácet nemohla, jelikož tam krev už netekla. Druhá další možnost krvácení - po odloučení placenty - tu jsme samozřejmně také nervali násilím ven. Placenta se odloučila sama a bez komplikací a bez krvácení. Kdyby snad náhodou nastalo silné krvácení, měli jsme připravenu injekci oxitocinu.
Jak jsem již zmiňovala, manžel byl dohodnut na záchrance, a měli jsme jistotu, že kdybychom volali, během 7 minut by byla sanitka u nás a okamžitě by dali příkaz k přípravě operačního sálu v nemocnici (oxitocin by mi už píchat nemuseli, ten bych měla píchnutý od manžela) a během dalších 13 minut bychom byli v nemocnici což je dohromady 20 minut, za tu dobu by ještě nebyl připraven operační sál, to trvá skoro 30 minut (připravit sál a sehnat potřebné zdravotníky - anesteziologa atp.), tak těch 10 minut bychom ještě museli počkat.
Předchozí