Mám 2 děti, obě jsem porodila v porodnici. Nevím, zda bych si na porod doma troufla. První porod byl velice lehký a já si říkala, že podruhé bych doma klidně porodila, vždyť to nic nebylo. Ani během pobytu v porodnici nebyly žádné problémy, vcelku pohoda. A tak když jsem podruhé otěhotněla, s myšlenkou porodu doma jsem trošku koketovala. Manžel však nesouhlasil a já jsem dneska ráda. Druhý porod byl horší, malý byl velký a já neměla sílu ho vytlačit, dostala jsem masku na obličej, musela mi pomáhat sestra - asi si na mě lehla, já nevím, moc si toho nepamatuju. A pokud budeme mít ještě jedno dítě, já doufám, že ano, zvolím opět porodnici. Uvědomila jsem si, že nikdy nemůžu vědět, co se může stát a kdy o záchraně rodičky i dítěte rozhodujou vteřiny.
Tímto ale nikterak neodsuzuji ty, které se rozhodly přivést dítě na svět doma. Určitě mají nastudované všechno možné, vědí, na koho se v případě komplikací obrátit, auto stojí před domem atd. atd. Nepovažuji je za nezodpovědné matky hazardující se životem dítěte, naopak - mají můj obdiv. Já taková hrdinka nejsem a asi nebudu. Cítím se prostě jistější, když je nablízku doktor. Doma, ač ve svém prostředí, bych po zkušenostech s druhým porodem asi byla nervoznější než v porodnici. Ale je fakt moc dobře, že si každá můžeme vybrat.
Předchozí