Já bych měla připomínku k tomu, že "v zákoně je skulinka". NENÍ!!!! Je v něm zcela jasně a jednoznačně napsáno, že pracovní náplní porodní asistenky je odvádění fyziologického porodu ve všech jeho fázích + ošetření novorozence a to vše bez dohledu lékaře (mimo jiných činností, samozřejmě) a bez specifikace místa poskytování. Tedy žádná skulinka.
Není to žádný úlet poslanců, že by si nevšimli a nevědomky umožnili ženám doma rodit - naopak. Ještě v době schvalování zákona se na stránkách Gynekologicko-porodnické společnosti JEP dalo číst v jejich zápisech ze schůzí (teď už maj stránky zalogovaný :o( ) a ze zápisů vyplývalo, že oni jako společnost si to uvědomují a na ministerstvu zdravotnictví lobbují za to, aby porodní asistenky nesměly být samostatné a mohly odvádět porody jenom pod supervizí lékaře. (pravda je, že ten názor nezastávali všichni lékaři, byli tam i takoví, kteří upozorňovali na situaci v EU, ve které taky PA pracují samostatně).
Samozřejmě samostatnost - nesamostatnost porodních asistentek se probírala i na půdě parlamentu a nezapomenutelné je pro mne vysvětlení (tehdy) poslankyně Emmerové (později ministryně zdravotnictví), proč porodní asistentky nemohou pracovat samostatně - protože to vyplývá už z názvu jejich profese. Porodní asistentky se jmenují porodní asistentky právě proto, že mají asistovat lékaři-porodníkovi.
Pokud jsem dobře postřehla, byly i ze strany ministerstva zdravotnictví snahy omezit poskytování zdravotní péče u porodů doma zákonem, ale s tím nesouhlasil (mimo jiných i) ombudsman. V současném zákoně opravdu není "skulinka", ale jedná se o vědomé slaďování zákonů se zákony EU.
Protože (světe, div se) doma se rodí i v EU a dokonce (světě, div se ještě víc) ženám bývá u porodu doma poskytována odborná péče, která (světe, div se úplně nejvíc) rozhodně nespočívá v tom, že rodičce před barákem stojí plně vybavená santika - malý operační sál pro nenadálé císařské řezy. Samozřejmě, jedna věc je ta, že PA smí samostatně odvádět porody kdekoli, druhá věc je ta, že pro porody doma nestačí, když nějaká PA bude u porodu - musí být vytvořený nějaký systém, protože porod doma není jenom samotný porod, ale i předporodní péče, výběr vhodných těhulí, dostupnost "domácích" PA, poporodní péče, vyšetření miminek, jejich očkování... Já sama jsem rodila ambulantně (tedy v nemocnici a nějakých dvanáct hodin po porodu jsem se nechala propustit), takže z vlastní zkušenosti vím, že kde neexistují směrnice pro poskytování péče, tam se lékařům nechce improvizovat... :o(
S.
Předchozí