Gratuluji ke krásnému zážitku z porodu doma a zdravému miminku. Prvního syna jsme v roce 2000 rodili ještě v původním CAPu na Bulovce a kromě mamince a miminku nepřívětivému nemocničnímu režimu na šestinedělí to bylo krásné.
Druhého syna jsme v roce 2002 rodili doma s porodní asistentkou. Protože došlo k zadržení placenty, chtěli jsme odvézt záchrankou do porodnice na Bulovce, ale byli jsme proti naší vůli odvezeni do Motola. Co následovalo potom, nikomu nepřeji zažít, viz náš článek
zde.
Třetí miminko jsme v roce 2004 rodili opět doma, že budeme rodit jsme volali s předstihem „naší“ porodní asistentce i naší paní doktorce – pediatrovi. Porod se však ke konci urychlil tak, že porodní asistentka a paní doktorka dorazili deset minut po, takže miminko jsem „chytal“ já. Vše proběhlo v klidu, pohodě, v přítmí, při krásné hudbě, pro nás všechny úžasně krásný, nezapomenutelný a neopakovatelný zážitek. Protože opět došlo k zadržení placenty, je-li jsme i se zabaleným miminkem na Bulovku autem. Pan doktor na příjmu po oznámení, že jsme rodili doma prohlásil, že jsme šikulové, odrodil placentu, pak jsme ještě počkali, zda se neobjeví nějaká komplikace. Miminko zatím spokojeně spalo v sedačce. Remcaly tam pouze sestřičky, dívaly se na nás jako exoty, a že prý jim miminko stejně nenecháme prohlédnout. Řekl jsem jim, že miminko již pediatr prohlédl, ale že jestli chtějí, tak ať ho zdejší pediatr také prohlédne. Tím to skončilo, protože neměly odvahu ho budit ve čtyři ráno. Pak jsme odjeli domů.
Závěrem, porod je z největší části záležitost psychické pohody a je-li maminka v pohodě, tak také porod probíhá v pohodě. Kromě zmiňované knihy lze informace o přirozeném porodu nalézt i na stránkách porodního domu
U Čápa. Pořádají se zde nejen odborné semináře, ale i předporodní kurzy pro nastávající maminky.