Corro, ale porody doma u nás opravdu legální jsou :o) Vím, že za komančů se říkalo, že "co není zákonem povoleno, je zakázáno", nicméně v demokracii to funguje přesně obráceně. A žádný zákon porody doma nebo asistenci u nich OPRAVDU nezakazuje :o) Proto se ministrině Součková snaží prosadit pro porodní asistentky zákaz asistence jinde než v nemocnici pod dohledem lékaře.
JInak pokud tě o tomto nepřesvědčím já, přetiskuji ti část zápisu ze schůze České gynekoloicko-porodnické společnosti ze dne 23.1. 2001: ...Čepický upozorňuje, že žádný zákon nezakazuje rodit doma a nezakazuje, aby porod vedla porodní asistentka, ale varuje lékaře před zaštítěním porodů v domácnosti... Stará upozorňuje, že v současné době je dle zákona za zdravotní péči zodpovědný lékař, Roztočil připomíná, že i porodní asistentka, která samostatně pracuje, je zodpovědná za svou činnost.... JInak pro informaci MUDr. PhDr. Pavel Čepický, CSc , jak je z titulů vidno, je nejenom lékař, ale i právník :o)
Jiná věc je ta, že ČGPS se usnesla, že porody doma jsou "non lege artis", a že tedy teoreticky může lékaře, který se by na nich jakkoli podílel, potrestat. Jakk může nějaká společnost se něco usnést PROTI ZÁKONU, to nechápu, kdyby můj manžel jako zaměstnavatel vydal jakékoli usnesení, které by popíralo třeba zákoník práce, tak má na krku úřad práce a při troše štestí i statisícové pokuty...
S.
PS: při posuzování místa porodu nehraje roli jenom TVůJ zdravotní stav, ale i rodinná anamnéza. Tedy nezáleží na tom, jestli tobě se nějaké onemocnění projevilo nebo ne, stačí, že ho máte v rodině. O to se konečně zajímají i lékaři u nás. Ale jak už jsem psala, netuším, jak velkou váhu to při celkovém hodnocení má, určitě to bude případ od případu.
Předchozí