Corro, to je omyl :o) V demokracii nemusí žádný zákon něco výslovně povolovat, stačí, když to nějaký zákon NEZAKAZUJE :o))) A jestli myslíš, že se rozpláču dojetím nad starostí porodníků o zdraví žen a dětí, tak se mýlíš, spíš se nad tím pokrytectvím musím smát. Jak je možné, že českým lékařům není zatěžko zabít počaté dítě, pardon, embryo či plod (kolik našich gyn-porodníků využívá možnost interrupce z etických důvodů neprovádět?), ale poskytnout pomoc dítěti rodícímu se je pro ně nepřijatelné? Nebo si naivně myslí, že pokud zanechají ženu, ať se o sebe doma sama postará, že těch komplikací bude mít méně? To by bylo v přímém rozporu s tvrzením Světové zdravotnické organizace - lékaři s tama porod doma považují za bezpečný u nízkorizikové ženy, která rodí pod odborným dohledem (stačí porodní asistentka) a která má možnost být v případě komplikací převezena do odborné nemocniční péče. Nedávno jsem sem do diskuze přetiskovala větu,kterou řekla jedna holandská asistentka vyučující porodnictví - že v Holandsku se za dobu potřebou k řešení komplikací obecně považuje jedna hodina. Ano, chápu, že kdyby došlo třeba k embolii, tak ani ve vybavené nemocnici nemusí ženu zachránit, natož aby platil hodinový limit. NIcméně většinu komplikací je možné předem poznat a do nemocnice včas přepravit. Proč tedy tu je snaha českým ženám tu péči odmítat??? Proč je snaha nechat je doma samotné bez odborné pomoci a tím zamezit zbytečným komplikacím, které by se jinak daly včas rozeznat? Pokud si dobře vzpomínám, ninistsryně zdravotnictví se zmiňovala, že ten zákaz asistence do zákona navrhla na základě přání lékařů - porodníků...
Proboha, vždyť odborné zajištění porodů doma je v Evropě běžné, jenom u nás se lékaři tváří, jako že o nic nejde. Dokonce mi jeden lékař (jeho jménu tu radši psát nebudu, známý je dost) řekl, problém je vytvořený uměle, zájem o domácí porody je stejně malý, naopak žádají se porody s epidurálem a císaře na přání. Neboli proč se snažit do stávajícího systému zapojit bezpečností prvky, které by zvýšily bezpečnost pouze několika málo ženskejm. Je mi líto, ale takovéhle myšlení považuji za cynismus.
S.
Předchozí