Federiko... ostatne, na rodine som citala pribeh maminky, ktora pri nahodnej ceste okolo svojej skolky videla, ako ucitelka jej synovi nacapala na zadok... Bolo to u vas, aj ked neviem, ci v mestskej alebo dedinskej skolke.. Nemyslim, ze sa to deje len u nas. Deje sa to v anonymite skolok a mozno aj u vas. V skolke, kde rodic nema neobmedzeny pristup, kde ucitelka je slabo platena (a vlastne nerobi svoju pracu s laskou) a uciteliek je malo a kde je na jednu vyse 20 deti. Alebo u vas uz statne skolky funguju inac? Len pointa je v tom, ze vela rodicov sa to nedozvie. To mas super, ze sa ti syn zdoveruje a ze ti vsetko "vykeca". So skolami je to v podstate obdobne, ale deti su vacsie a vedia sa lepsie branit. Ale aj tak, dceru znamej v skolskej jedalni nutili jest (v druhej triede), predstav si. A dotycna pani vychovavatelka na ziadny dohovor nereagovala, vobec nepochopila, ze robila nieco zle... Argumentovala "ved musi nieco jest".
Sarko, jedna vec, ktoru som odpozorovala a ktora pomaha dietatu v sebedovere. Pokial ma dieta nieco zvladnut, idealne je, ak sa samo rozhodne, ze tak urobi. Ak ho budes nutit a tlacit, ze napriklad musi ist do skolky v prirode a on nebude chciet, nedopadne to dobre. Naopak, ak sa rozhodne sam, ze to tam zvladne, ma ovela vacsiu sancu. Co sa tyka skolky, vyskusaj. Obzri si skolku pred nastupom a hlavne pani ucitelku. Vydup si, aby si sa mohla pozriet na to, ako pracuje s detmi. Zvykaj syna postupne, ak bude treba a bude sa to dat, bud prve dni s nim, kym sa otuka. Pojde to ovela lepsie ako nejake nasilne tahanie a dlhy plac v prve dni. Citlive deti potrebuju pomaly a citlivy postup. Ak budes trpezliva, mozno ta sam prekvapi, co vsetko zvladne.
Nasho syna sme zvykali na skolku vzdy v nasej pritomnosti, nikdy sme ho netlacili do ziadnych aktivit, na ktore sa necitil... mnohi nam hovorili, ze ho prilis chranime... Dnes? Sam sa rozhodol po prvej triede, ze pojde do tabora - ziadny kamarat s nim nechcel ist, bal sa byt tak dlho z domu! A dnes, ked ma problem v skole - napriklad minule stratil papiere s textami na skolsku besiedku, sam isiel za ucitelkou, priznal sa a poprosil mu, aby mu dala okopirovat svoje. Ked nechcel prezentovat svoju pracu pred cudzimi ludmi, sam isiel za zastupkynou riaditelky a povedal jej, ze on sa cudzich ludi hanbi a nechce to robit...
Tak si myslim, ze snad sme ho nechranili az prilis.
Sarko, tento nas priklad nech ti sluzi na optimizmus, co moze vyrast z chlapca, ktory v 3 rokoch mal strach ist medzi deti na smyklavku, lebo "oni ho urcite nepustia"... ;-)
Předchozí