Rada bych reagovala na clanek Stepanky, ktera vylicila sve zazitky s porodem svych krasnych tri deti.
Musim se priznat, ze jsem Stepancina sestrenice, a o tom ze se jim Rozarka narodila doma jsem se dozvedela v den kdy se jim narodila. Tenkrat na tuto udalost byly moje reakce ponekud smisene, na jednu stranu jsem je naprosto obdivovala jak to skvele zvladli, ale na druhou stranu jsem si rikala ze to jsou blazni blaznivi, co kdyby se to vymklo z rukou a neco hrozneho se pri tom stalo.
Ze Stepancina clanku o porodu jejich dvou predchozich deti ( dva krasni kluci - s jednim uz zacina "mlatit" puberta a druhy je moc kouzelny rozumbrada) jsem byla ponekud rozcarovana, jelikoz jsem o jejim zazitku z porodnice naprosto nic nevedela. Stepanka popisuje tyto dva porody jako jedny z nejhorsich zazitku a radeji by na tyto dve udalosti zapomela a samozrejme pravem porod v nemocnici dost kritizuje.
Ja ale osobne mam nazor trosku jiny a ne se vsim co Stepanka ve svem clanku popisuje souhlasim. Ja sama jsem rodila v porodnici a musim se priznat, ze samotny porod byl tim nejkrasnejsim zazitkem v mem zivote a svoji zkusenost s porodem v nemocnici bych nemenila ani za milion! Jsem pysnou maminkou krasneho kloucka, ktery se mi narodil v Coventry, coz je nekolikamilionove mesto ve stredni Anglii, kde s manzelem bydlime. Mozna je to tim, ze tady je pristup k tehulkam a celemu porodu odlisny, a nebo proste ze Stepanka mela na porodnici a cely personal velikou smulu. Verim tomu, ze ale i do Cech uz dorazila osveta ze tehotenstvi neni nemoc, ale krasny stav ze ktereho se vyklube novy nadherny tvorecek. Tady v Anglii se o nastavajici maminky staraji takzvane "Midwife", coz v prekladu znamena neco jako "Porodni Asistentka". K ni se chodi na veskere prohlidky a taky pro veskerou radu ci pripravu na porod. Pri prvni navsteve se vas hned zeptaji, zda chcete rodit doma ci v porodnici a od toho se pak odviji veskera pece. Pokud chce nastavajici maminka rodit doma, tak pokud chce, tak muze navstevovat specialni kurzy, kde ji na porod doma pripravi. V Anglii je porod doma naprosto bezny, 3% deti se narodi doma a soucasna vlada tento trend velice podporuje a chtela by dosahnout az 20%. Coz vlastne znamena, ze 20 deti ze 100 se narodi doma. Ja sama bydlim ve meste ktere ma asi 20 tis obyvatel a procento narozenych deti doma je tady dost vysoke, az 10%. Je to dane tim, ze na 20 tisic obyvatel tady mame tym vybornych Porodnich Asistentek ( je jich tu asi 10), ktere drzi 24 hodinovou sluzbu. No a kdyz nejaka nastavajici maminka zacne rodit a chce rodit doma, tak jim zavolaji, porodni asistentka prijede k rodicce domu, pokud tatinek sam nezvlada a nebo uz proste nemuze tak pomuze odrodit, pomuze odstrihnout pupecni snuru, pak pomuze mamince do vany ci sprchy a jeste potom asi 3 - 4 hodiny po porodu s maminkou pocka, kdyby se nahodou vyskytly nejake poporodni komplikace a nebo proste jenom pripravi vycerpanym novopecenym rodicum neco k snedku a take poradi s kojenim a nebo pripravi prvni flasku, to zalezi na tom jak je mimco krmene. Druhy den prijede lekar aby mimco zkontroval jestli ma vsechno tak jak ma byt a taky aby se vedelo kolik vazi a meri. Proste vse naprosto prirozene.
Ja se rozhodla rodit v porodnici ( pred 3 mesici), jednak proto ze je to moje prvni, ale hlavne take proto, ze mi plodova voda odtekla ve 28.tydnu tehotenstvi a pak se porod samovolne ve 31.tydnu spustil a tak jsem byla rada ze v te porodnici jsem. Pristup v porodnicich je tady k nastavajicim maminkam bajecny. Opet vas rodi jenom Porodni Asistentka, hned na zacatku se vas zepta jestli chcete nejakou pomoc ulevit od bolesti a pokud chcete, tak si samy muzete vybrat jakou a pokud nechcete, tak to naprosto respektuji. Pri celem porodu vas naprosto respektuji a nechavaji to na vas, abyste se rozhodly co a jak chcete delat. Pokud chcete na mic, muzete na mic, pokud chcete do vany, muzete do vany, pokud chcete skakat ci behat po pokoji, klidne si behejte ci skakejte, pokud chcete poslouchat radio, klidne si ho poslouchejte... Proste se respektuje veskere prani rodicky. Tady to nazyvaji "Aktivni porod". Rodicka ma tak veskerou kontrolu nad celym porodem a porodni Asistentka je tam jenom od toho, aby proste jenom asistovala a nebo zasahla kdyby nastaly nejake komplikace. Tatinek ci partner je u porodu naprostou samozrejmosti a nemusi se za to extra platit. Je to naprostou samozrejmosti ze si k porodu pozvete nekoho s kym se dobre citite a chcete aby tam byl s vami. Na pokoji hraje hudba, svetla jsou ztlumena tak jak si prijete, Porodni Asistentka obcas uvari ustrasenemu nastavajicimu tatinkovi caj ci kavu a prida k tomu nejakou tu susenku, aby tam neomdlel kdyby ho nahodou bylo potreba. Maminka sice dovoleno jist ci pit nema ( kdyby se nahodou vyskytly komplikace a bylo potreba cisarskeho rezu), ale urcite se mnou budete souhlasit, ze maloktera z nas mela pri kontrakcich chut na jidlo. Ja sama jsem bohuzel moc aktivni pri porodu byt nemohla, jelikoz jsem rodila 9 tynu predcasne a tak jsem mela okolo bricha pas napojeny na monitor, ktery zaznamenaval srdicko miminka, coz bylo velice dulezite, jelikoz ten tvorecek ve me byl jeste moc malinkaty na to aby zvladnul vse tak jako donosene deti. A tak jsem se moc hybat nemohla, protoze se nam pri kazdem pohybu ztracel signal. Ale i pres fakt, ze jsem rodila 9 tydnu predcasne, tak bylo vse naprosto prirozene, zadna uleva od bolesti ( zadnou jsem nechtela), zadne vnitrni vysetreni, kapacka ci dalsi urychlovaci pripravky, proste uplne prirozeny porod, prosla jsem si 6 hodinama ukrutnych kontrakci pri kterych jsem pokazde vyhodila i to co jsem nesnedla a pak uz jsem svou statecnost vycerpanosti vzdala a sama pozadala porodni asistentku aby se podivala jak uz jsem daleko, ze uz dal nemuzu. Ona ale na to, ze to nedelaji, ze tlukot srdicka toho mrnouska je naprosto v poradku a takze se divat nebude, jelikoz je to zasah do prirozeneho porodu a ze se to proste u nich v nemocnici nedela. Ja ji ale poprosila at se opravdu podiva, jelikoz bych chtela Epiduralku a tak jestli je jeste na ni cas. Po prohlidce asistentka zkonstatovala, ze me ceka jeste nejmin nekolik hodin a tak jestli tu Epiduralku opravdu chci tak ji muzu dostat. Zavolali jsme doktora, ten mi ji vpichnul, ale nez jsem mela sanci si znovu lehnout ( pri vpichani jem musela sedet se hrbetem skrcenym jako kocka) tak se maly zacal drat na svet a behem 20 minut po Epiduralce byl na svete. Nevim jestli je to tim, ze mi injekce jeste nezacala zabirat a nebo tim jak Epiduralka ucinkuje, ale verte mi, ze jsem naprosto vse citila, kdy a jak zacit tlacit, to jak uz se dere na svet, proste uplne vsechno a vubec me nijak ta injekce neosidila od toho abych vse prozila se vsim vsudy. Kdyz uz se maly dral na svet, tak porodni asistentka zavolala tym doktoru ( do teto doby tam byla se mnou a manzelem sama, jelikoz vse probihalo naprosto v poradku), ti ho ihned jak se narodil od nas prevzali jelikoz tam bylo nebezpeci ze nebude sam dychat ( 9 tydnu predcasne)a dalsi komplikace ktere se vyskytuji u predcasne narozenych deti. Po par minutach mi maleho ukazali, ten na me otevrel ocicka ja mu dala pusinku a pak ho odvezli na intenzivni jednotku do inkubatoru. Tam zustal jenom pul dne, a jelikoz to byl pasak a dychal sam a vse mel v poradku ( jenom byl proste 9 tydnu predcasny a vazil pouhych 1.86 kg), tak ho premistili jenom na " Specialni detskou jednotku", kde byl v inkubatoru, aby se jeste trosicku "dopekl", jak tam sestricky zertuji. Me po porodu bohuzel museli vzit na sal, jelikoz mi nevysla placenta, to probehlo naprosto bez komplikaci, a pote se o me porodni asistentka starala do te doby nez jsem mohla zase hybat nohama ( jelikoz jsem na tu operaci mela spodni cas tela lokalne umrtvenou), prinesla mi obed, uvarila caj a pak me na voziku odvezla k memu synovi, ktereho jsem od porodu nevidela , ale ona se na nej prubezne chodila divat a hlasila mi veskere novinky. Pak jsem jeste v nemocnici zustala cely tyden, abych to k malemu nemela daleko a taky z toho duvodu abych se trosku zotavila. Veskera pece pri porodu a po porodu byla naprosto uzasna a pokud nam stesti v budoucnu bude prat ( a taky pokud hlavne seberu odvahu ze strachu o dalsim predcasnem mimcu), tak budu urcite zase rodit v porodnici.
Pri normalnim donosenem diteti muzeme maminka zustat v nemocnici az tyden, podud si to preje, pokud chce ale jit druhy den domu, tak muze jit. Ihned nato jak se prijde z porodnice domu, tak se na vas opet prijde podivat Porodni Asistentka, aby zjistila jestli vam ci miminku neco nechybi. Pote chodi kazdy den po dobu 10 dni a pote od ni peci o maminku a miminko prevezme "Zdravotni Asistentka", ktera vas navstevuje jednou tydne po dobu 4 - 6 tydnu, aby miminko zvazila, zmerila a poradila co a jak, pomuze, poradi, proste veskera pece u vas doma aniz byste se musela s novorozenetem nekam kodrcat autem.
Jenom na zaver, melemu jsme dali jmeno Daniel ( tatinek ho vymyslel zatimco ja byla na sale, jelikoz jsme meli vybrana tri jmena pro holcicku ale zadne pro kluka a kdyz me ze salu privezli zpatky na pokoj, tak mi manzel s usulenym usmevem na tvari povida, ze mu dal jmeno Daniel, jestli pry mi to nevadi... Ja se na nej jenom usmala a povidam mu, ze je to to nejhezci jmeno pod Sluncem) jsou mu ted uz 3 mesice, je naprosto v poradku a uz vazi 4.5 kg!
Tak toto byl muj zazitek s porodem v nemocnici a ja verim tomu, ze ne vsechny porodnice v Cechach jsou tak hrozne a ze pristup doktoru a personalu je taky kvalitni a ze se casem urcite jeste zlepsi, a urcite neni fer hazet vsechny porodnice na jednu hromadu a strasit nastavajici maminky ze tam na ne caka jenom to nejhorsi.
A pokud se nekdo rozhodne rodit doma, tak by to melo byt jak doktory tak soucasnou vladou podporovane, protoze co si budeme nalhavat, stat na tom usetri spoustu penez, ale hlavne nastavajici maminky nebudou muset mit strach z nemocnice a budou moci rodit v prostredi ktere znaji a kde se citi v bezpeci. A hlavne by melo byt dostatek porodnich asistentek, ktere by s domacim porodem pomohli a poradili co a jak.
Hodne stesti,
Pavlina Winn
Předchozí