Jitko, to je skvely napad ze za neprofesionalni chovani cloveka ve sluzbe muze klient! Proc snazit se musi vsude jinde, jenom ne ve vlastnim zamestnani?
Obecne je mi myslenka o prospesnosti klidneho a vlidneho jednani velice blizka. Pred par tydnu vytrvale milym jednanim prosadila jsem svoje u jednoho urednika, ktery mne zpusobil velke potize a puvodne vypadalo to, ze natrvalo, a po nasim rozlouceni jeste vybehl na chodbu aby mi pomohl s kabatem a otevrel dvere. Trvalo mne to ale tri dni – tolik casu covek nema u porodu ani pri nahle hospitalizaci. Predstava jak zarim zpusobami z vyssi spolecnosti u porodu a mezi tim jeste funim a knukam dost mne rozesmala. Dokonce si myslim, ze i ceske porodnici neco se ucili o tom, co popisuje Olina, ze velke procento zen u porodu byvaji silne mimo. No a kdyz sestry v detske nemocnici byli sproste ke mne a k malym detem v pokoji, pomohla spise arogance a hadka, ne kultivovane zpusoby. Hadat se vlastne nemam rada ani moc neumim. Pro cloveka v krizi je to vycerpajici cinnost, ktera ve skutku ublizi vsem.
Myslim ze moje sebevedomi (a domnivam se, ze pravdepodobne i sebevedomi Eekty) je docela v poradku. Ani nemam prehnane naroky, nemusi mi nikdo v nemocnici hladit – jen ocekavam aby se mnou v zdravotnickym zarizeni jednali podle platnych zakonu (ohledne podavani informaci o postupech lecby a mym zdravotnim stavu, a zaroven respektovali dustojnost pacienta) a podle platnych evropskych hygienickych standartu, kteri byli vytvoreni kvuli pandemii AIDS. Jako od kazde institucii, ktera poskytuje sluzby, ocekavam solidni jednani – co je slibeno behem meho ziskavani jako klientky, musi byt splneno. Bohuzel alespon jeden bod z techto pozadavku vsichni z mnou navstivenych zdravotnickych zarizeni nesplnovali a dobyvat se jejich splneni musela jsem dost vycerpajicim anebo zdlouhavym zpusobem. Myslis ze je to problem meho sebevedomi, ze se zdesim, kdyz v cekarne soukrome zenske ordinacie slysim, jak recepcni sestra zdeluje telefonicky zene, kterou oslovila prijimenem, ze ma spatne vysledky cytologyckych testu a musi si objednat na dalsi vysetreni? Ty moderni ordinace odkoukaly bez pochyby recepcni sestru od zapadnich klinik, ale zapomneli na fakt, ze tyto sestry zdravotni informace telefonicky neposkytuji a ze delegovat tuto praci sestre v cekarne je hrube poruseni etiky. Uprimne receno, se divim, kdyz tvrdis, ze s nicim popisovanym ve clanku (treba i v mirnejsi forme) jsi nesetkala.
Jestli bys nahodou i mela pravdu (coz ale myslim ze nemela jsi), ze nespokojene s pristupem nemocnicneho personalu byvaji zeny slabsi povahy – nepripada te to jako trochu nacisticka posetilost si myslet, ze rodit ma jen silne zeny, ktere ani u porodu neztrati sebekontrolu, a ze ty, kterych slabost a neschopnost se pohotove branit byla zneuzita, nemaji si stezovat? Takove ulety mne se nelibi stejne jako vyroky naturalistickych extremistu, ze zena neni plnocennou zenou pokud neporodila prirozene a bez cizi pomoci. Ja mam pocit, ze moderni spolecnost a moderni medicina spise rozvije smerem, ktery dovoli mit deti i lidem, kteri prirozene je by nikdy nemeli. A je to na profesionalovi to zvladat na urovni.
Zdaleka nejsem posedla pohrdanim k ceskemu zdravotnictvi a i presto ze jsem to na stesti nezazila, vim ze v nekterych oborech jsou i ceske lekari spickovi odbornici. Mam lekarku i mezi kamaradky. Ta ale moje nazory ohledne zdravotnicke kultury zdeluje, a take ma historky podobne na ty od Eekty.
Předchozí