Je to sice už deset let, co jsem aupairkovala v Norsku, ale pár drobností o Vánocích - Jul přihodím.
Štědrovečerní slavnostní večeře a rozdávání dárků se koná 24. večer, většinou po návratu z kostela. Véča se vaří celý den, je to tradičně buď "lutefisk", což je jakási sušená ryba, sušení probíhá nějak speciálně pomocí nějaké kyseliny. Moc mi to nechutnalo. Nebo "pinekjott". to jsou nasolená vyuzená uvařená ovčí žebírka s tuřínovou kaší a bramborem - móóóc dobrý. Dárky se pod stromečkem shromažďují taky už pár dní předem a je na každém z nich napsáno nejen pro koho to je, ale i od ¨koho. A to i u dětí. Přesto věří, že dárky nosí Juleman (vánoční muž). To jsem moc nepochopila, ale moc toho tajemna tam není. Ještě během Štědrého večera se chodí navštěvovat sousedi a to i dlouho přes půlnoc. Cukroví se moc nepeče, jen perníky, hodně se pečou perníkové chaloupky. Na víc se teď asi nevzpomenu.
Jana
Předchozí