Zrovna jsem se před pár dny dozvěděla o jedné mamince, která po porodu prvního dítěte skončila na několik týdnů na psychiatrii a o dítě se jí staral přítel (nebyl otcem dítěte, ale začli spolu žít v těhotenství). Teď je dítěti asi 6 let, oni se po dlouhém zvažování odhodlali mít ještě jedno s tím, že prostě pokud bude třeba, zase se o něj bude starat on... no a před pár dny se dozvěděli, že čekají dvojčata, takže teď mají strach jak to zvládnou, maminka už chodí k odborníkovi předem a její kamarádky mají pocit, že už teď se chová zmateně, reaguje nepřiměřeně atd...
Tak mě napadlo - jaká je u poporodní deprese pravděpodobnost, že se bude opakovat (případně zda to bude horší nebo s mírnějším průběhem)?
Já měla zřejmě jen poporodní blues, ale jen u prvního dítěte, s druhým to bylo úplně v pohodě, tak by mě zajímalo jestli to je tím, že druhé dítě už není taková změna, nebo tím, že byly objektivně lepší podmínky (první dítě pořád brečelo a navíc bylo nemocné, takže jsme byli v nemocnici na izolaci a nevěděla jsem zda bude žít), nebo to je prostě otázka chemie a další vlivy nehrají větší roli...
Autorce článku i všem kdo jsou na tom podobně moc přeju, aby se u nich vše vyvíjelo k lepšímu!!!
Předchozí