Mail jsem měla na mysli tento, na který jste reagovala.
Pokud jde o to, jestli má nebo nemá maminka s PA řešit případné komplikace (čímž jsem myslela to, jak se v nutném případě dostat včas do nemocnice)dává odpověď příručka WHO, část 2.4:
"Kde by tedy měla žena rodit? Můžeme bezpečně říci, že žena by si měla zvolit místo, kde se cítí bezpečně, a na takové periferní úrovni, kde je dostupná náležitá péče (FIGO 1992). U těhotných žen s nízkým rizikem to může být doma, na malé porodnické klinice nebo v porodním centru ve městě, a možná i na porodnickém oddělení větší nemocnice. Musí to však být místo, kde bude veškerá pozornost a péče soustředěna na její potřeby a bezpečí, a které bude co nejblíže jejímu domovu a kultuře. Jestliže se má porod uskutečnit doma nebo v malém periferním porodním centru, měl by být v rámci příprav na porod sestaven plán pro případné převezení do řádně vybaveného zařízení. "
Důvod, pro který se domnívám, že by maminka rodící doma měla tuhle problematiku řešit, jsem už jednou uvedla. Maminka rodící v porodnici má k dispozici lékaře a jeho péči (někdy na bohužel nevalné úrovni) - takže ona to řešit nemusí.
Předchozí