Eecto, můj názor si můžete přečíst výš, ale naprosto musím souhlasit s Psychoušem a dalšími, že "pes je pes, a je třeba ho proto hlídat". Zodpovědnost a možnost předvídat (právě proto, že ho známe) máme my! Pes klidně smete dítě vrtícím ocasem a, padne-li dítě hlavou na beton, může to mít dosti tragické následky - co se přitom stalo? Váš domácí pes, kterého dobře znáte, vás vítá, spořádaně obejde dítě, na které jste ho naučili být opatrný, ovšem dítě dostane plný zásah ocasem a neustojí to - kde byla chyba? Pes ani dítě přece neudělali nic špatně? A takových drobností, které sebevychovanější pes a malé dítě neodhadne, je v každodenním soužití rodiny a psů spousta...
Píšete, že jste schopna odhadnout přesně reakci svého psa i v krizové situaci - no, taky přesně vím, jak moji psi zareagují, když kolem projede cyklista nebo auto, proběhne zajíc či kočka, přiběhne volně puštěný agresivní pes apod., ale netroufnu si odhadnout, co udělají, když o ně např. uprostřed hlubokého spánku zakopne a upadne dítě - tam jde o úlek a reflexy, nikoliv o výchovu a výcvik...
Takže jsem jednoznačně pro pravidla - pravidla pro děti, pravidla pro psy a dohled min. do té doby, než pes akceptuje starší dítě jako autoritu.
Současně bych ale apelovala i na vštěpování takových pravidel chování ke zvířatům i dětem (bohužel i dospělým), které se psy nevyrůstají - také jsem mnohokrát byla svědkem situací, kdy děti cpaly ruce skrz plot, aby si pejska pohladily, před obchodem uvázané psy krmily rohlíky, házeli po nich sněhové koule, kamení či petardy - ve všech těchto případech to psi kupodivu ustáli, zasáhli kolemjdoucí dospělí či majitelé psů (nikdy kupodivu rodiče dětí), nicméně mohlo to dopadnout hůř a viníkem takových incidentů jsou vždycky nesmyslně psi (a mnohokrát pak v důsledku štvavých mediálních kampaní psi všichni jako druh).
Předchozí