Všude se píše, že kojení nebolí, ale podle mé zkušenosti může i bolet. S prvorozenou dcerou jsem si to užila. Přikládání už v porodnici podle sestřiček bylo v pořádku, ale moje bradavky v pořádku rozhodně nebyly: popraskané, někdy krvácející a rozhodně to bolelo! Radila jsem se všude možně, vše bylo v pořádku. Na lince kojení mi nakonec řekli, že každá z nás máme bradavky různě citlivé a prsa si musí na kojení zvyknout... Naštěstí dcera přibývala bez problémů, takže jsem se snažila to vydržet. Vypadalo to asi tak, že buď plakala dcerka hlady nebo já bolestí, a tak to šlo první tři měsíce. Podotýkám, že jsem kojila dle chuti své dcery, tj. každé dvě hodiny - ve dne v noci. Musím říct, že s každým kojením jsem si říkala: tohle už nevydržím, přestanu kojit! Pak se situace uklidnila a já dceru kojila až do dalšího těhotenství (do 1,5 roku věku). Ale pozor, jakmile jsem otěhotněla, začalo kojení opět bolet...to už jsem Barborku odstavila. Naopak u syna (nyní 5 měsíců) mne kojení nikdy nebolelo a myslím, že je to proto, že si to prsa ještě "pamatovala".
Tak pokud to někoho bolí a je jinak vše v pořádku, zkuste vydržet, může se to upravit. Ale jestli někdo nevydrží, rozhodně bych mu to nevyčítala!!!
Předchozí