http://www.kojeni.cz/
Tak vám nevím, ale mám dojem, že si asi děláte ze čtenářů/čtenářek legraci. Pokud někoho nenaštvete - tak jako mě tímto srdceryvným článkem, tak minimálně dost "zblbnete" budoucí matky a inspirujete je k věcem, které by fakt nemusely podstupovat.
Doporučuji tento článek dočíst pro informaci, jak nepostupovat a v případě, že mi něco nejde. Co je lepší a efektivnější? Obrátit se na někoho, kdo se pohybuje v oboru a může mi pomoci - tj. v tomto případě na ženy z laktační ligy - zde je web
http://www.kojeni.cz
Jinak, věcné poznámky k článku (toto poznámky jsou zde "jen tak, jak mi to přišlo pod ruku". Prvotní reakce na článek.):
Ty bolesti také máme za sebou. Dle info z předporodního kurzu (u Ivy Konigsmarkové) - kojení nemá bolet. Ale ze začtku to prostě jde cítit, než si prso zvykne. Do konce šestinedělí se to "usadilo". A když nám s Toníkem nešlo, tak jsme si objednali porodní asistentku.
Málo mléka nemůžete mít - dle nejnovějších poznatků se tvorba mléka řídí heslem - kde je poptávka - tam je nabídka, tj. mléko se tvoří podle potřeby.
To že mléko není, je jen "problém v hlavě matky". Mléko je a pokud si matka věří, tak prostě je a basta. Moje kamarádka mi též tvrdila, že nemá mléko, ale odmítala připustit, že si malou naučila jen na pití předního mléka (které takříkajíc teklo samo) a pak ji násilím přehodila na další prs a malá pak nechtěla sát, protože jí to přišlo těžké.
To že prso není nalito (jak na začátku po porodu) neznamená, že není mléko.
Dítě nechám sát z prsu, dokud neodpodane. Že už někdy jen tak dudlá? Ano - dopřejme mu to.
Odsávat se nemá, pokud to není nezbytně nutné.
Veškeré "technické vymoženosti - pomůcky" minimalizovat - pokud si vaše dítě zvykne na plastovou čepičku na bradavce (kterou jste si tam dala při bolestech, jako že si ochráníte prs), tak pak už bude pít jen s tím. A máte "další technickou" věc, kterou budete řešit na cestách - kde to omít, kam to dát atd.
Pokud prsa bolí - což je ze začátku zcela obvyklé - tak se mají zchlazovat
- studený zábal
- tvarohový zábal
- list zelí roztlouct paličkou
- prs ošetřit Bephanotlem
- na noc - nechat "větrat"
- ...
před kojením nahřát.
K tvůrcům webu:
Zajímalo by mě, proč si nedomluvíte článek s někým, kdo tomu rozumí a zná problematiku - viz. laktační liga nebo aspoň na závěr odborné rady.
Když si přečte nějaká nastávající matka tento článek, tak jí to může maximálně zmást.
Tyto pseudopříběhy - to je fakt růžová knihovna a hlavně tím pro mě dost padá důvěryhodnost vašeho webu.
Bohužel musím konstatovat, že se to netýká pouze tohoto článku.
Předchozí