Já osobně jsem s radami dr. Karpa spokojená. Není tam vpodstatě nic nového, všechno se praktikuje po staletí a on to jen shrnul.
Že se děti zavinuté lépe uklidní, to poznal každý, kdo to zkusil. Zkrátka je neruší neovladatelné končetiny. Stačí je přeci zavinout při uklidňování, nemusí tak být 100 hodin. Jsou dny, kdy to nepotřebují vůbec. Některé děti zavinování rády nemají, ale to přece rodič vypozoruje během chvíle, není třeba to analyzovat měsíc. Zavinování je asi nejdiskutabilnějším tématem této knihy, někomu se zkrátka příčí, ale je každého věc, zda to zkusí. Nevím o tom, že by nějakému dítěti kdy zavinutí ublížilo.
Že se má s dítětem třást, to je snad taky normální. Když jsem nosila mimino na ruce, vždy jsem s ním potřásala, když jsem ho chtěla uklidnit. Nebudu samozřejmě třást tak, aby se mu cokoli stalo.
Fén apod. - vyzkoušeno, nám dítě usínalo u vysavače nebo u pračky. Myslím tím ovšem za jejich chodu, ne že by to mělo těsně za hlavou. Dítě v lehátku, o 5 m dále zapnutý vysavač. Zklidnilo ji to.
Poloha na bříšku nebo na boku je pro zklidnění taky OK. Malá se nejlépe uklidnila na bříšku, nejvíc, když jsem ji nosila na předloktí.
O sání se snad nebudu zmiňovat, ostatně ani Sylva to neudělala. Zkrátka sání děti uklidňuje a šmytec.
Se vším v knize taky nejsem do detailu srozuměna, ale výše uvedené najdete i v jakékoli knize o dítěti, protože je to prostě pravda.
Mám i knihu o batoleti, která je u nás aktuální (dcerka má 14 měsíců a mimochodem i to zavinování by se nám občas hodilo, protože při usínání si mimoděk mává rukou, vytahuje dudlík apod.; ale nezavinujeme) a funguje to výborně, batoletština i další rady.
Osobně jsem týrání v knize nenašla. Každý zkouší intuitivně nebo podle rad, co se mu líbí a hodí. Taky z knihy si můžu vybrat, co se mi líbí a hodí. A pochopit obsah textu a přebrat si ho do praxe taky můžu způsobem, jaký se mi líbí a hodí se mi. Proč nepomoci, když vím, jak na to.
A jen na okraj, Harvey Karp není pochybný pediatr. Je to dětský lékař, má mnohaleté zkušenosti a z nich vyšla jeho kniha. Naši lékaři třeba taky mají zkušenosti, někteří i delší, ale knihu nenapsali. Proto ale nejsou nepochybní.
Předchozí