Ahoj Miso,
kdyz jsem pred vice nez rokem psala ten clanek, nebylo to bezmyslenkovite a nebylo to v zadnem pripade odsouzeni. Bojim se, ze mi trochu krivdis. Mas pravdu v tom, ze jsem mela v zivote stesti a neznam z vlastni zkusenosti, jake to je, kdyz te nekdo tyra (at uz fyzicky nebo psychicky). Treba kdybych ja prozila tvoje detstvi a tvoje partnerske vztahy a ty moje, dneska bys to byla ty, kdo pise o nedotknutelnosti lidskeho zivota a ja bych te za to kritizovala.... co ja vim.
Jsem si vedoma toho, ze tohle je velice citlive tema, a pravem, otazku zivota a smrti nemuzeme bagatelizovat. Na jedne strane vidim extrem atentatu na lekare, kteri potraty provadeji, na druhe strane vidim extrem povazovani interupce za jeden ze zpusobu antikoncepce. Pravda a reseni bude lezet nekde uprostred, nejsem si jista, jestli ale spolecnost je na reseni pripravena. Treba uz jen proto, ze kompromisy jdou tezko delat.
Ze vsech informaci, jake se ke mne kdy dostaly, vyvozuji to, ze lidsky zivot zacina od poceti. Treba uz jen z toho logickeho duvodu - "kdy jindy?" - hranice peti dnu, deseti tydnu, sedmi mesicu bude vzdycky umela a nebude obsahovat to, co obsahuje prave onen okamzik poceti, kdy splynutim dvou bunek vznika novy jedinec. Zda se mi ale, ze v debatach o umelych potratech nejde o otazku, kdy je clovek clovekem, nakonec vetsina lidi souhlasi s zivotem od poceti, ale jde o otazku tzv. "mensiho zla" - je pro moje dite lepsi, aby ho nekdo po narozeni adoptoval a nebo je pro nej lepsi, aby se nikdy nenarodilo? A o tom jsem psala. Ze vidim urcity posun v mysleni spolecnosti v teto oblasti.
Nikdy bych si ale netroula nikoho za jeho rozhodnuti soudit. Vidim veliky rozdil mezi "nesouhlasit" a "odsoudit". Mohu napriklad nesouhlasit s vegetariany (mimochodem ja proti nim nic nemam :-)), ale nemohu je odsuzovat. Nemohuje je odsuzovat prave proto, ze jsem nesla v nekolik mil v jejich mokasinech, jak ty spravne pises. Verim ale tomu, ze na nesouhlaseni mame vsichni ve svobodne spolecnosti pravo a dokonce si myslim, ze "hlasite nesouhlaseni" s udanim duvodu at uz v jakychkoliv oblastech je pro spolecnost uzitecnene, protoze nas nuti prehodnocovat prave nase vlastni duvody.
Omlouvam se, jestli jsem se te clankem dotkla, to rozhodne nebylo mym cilem.
Katka
Předchozí