Ac jsem take Sylva , knihu jsem pochopila uplne jinak, protoze jsem ji cetla a ne jen nad ni zalamovala rukama a vytrhavala odstavce a vety z kontextu.A co vic , me by teda nenapadlo napsat takovy clanek, ktery tak akorat vystrasi maminky, ktere cekaji sve prvni dite nebo nemaji zatim moc zkusenosti.To je tak akorat na citat ze zname trilogie Slunce, seno... atd. Kelisove:,,To je do nebe volajici, velebnosti!!"- protoze tenhle clanek teda do nebe volajici je.
Doufam, ze po precteni dlouheho a vysvetlujiciho prispevku Meaculpy se vetsina z Vas probudi a zacne premyslet o tom:,,Co takhle si tu knihu radeji pozorne precist???" Nez ji odsoudite???Ten , kdo si precte nejakou kritiku na neco, co necetl nema pravo neco odsuzovat a posuzovat.Neni totiz objektivni.
Takze damy, zkuste si knihu nekde pujcit, koupit a zkuste si ji precist, cist pozorne a necist mezi radky.
Neni to zadna ,,Satanska" a ani jina prirucka nejakeho americkeho blazniveho doktora, ale je to moc zajimave napsana kniha s vetsinou velmi dobrych rad pro maminky miminka do 1roku od lekare, ktery ma zkusenosti.Ma Sylva zkusenosti v oboru pediatrie????To by me teda fakt zajimalo.
Na vyrok:,,Neni vse dobre, co je 100let stare" rikam jen to, ze vse , co v knize je jsou jen a jen poznatky , sbirane mnoho let.Je to jen a jen zkusenost.A vetsina i v dnesni uspechane dobe, plne ruznych elektronickych houpacek pro deti a podobnych vymyslu jsou stale funkcni, co se uspavani a tiseni deti tyka.
Nejaka porodni asistentka se tu podivovala nad metodou pevneho zavinovani.To jako vsem tady chce namluvit, ze u nich v porodnici na novorozeneckem odd.nebo odd.JIP takto miminka (nemyslim ta v inkubatoru) nebali???Hm, zvlastni porodnice.Kazdy prece vi, ze takto malinkata stvorenicka se citi dobre, kdyz kolem sebe maji neco jako stisneny prostor, v tomto pripade zavinovacku.Ze jim to pripomina delohu, maly prostor.Nechapu, jak muze nekdo odsoudit druheho, kdyz bali miminko do zavinovacky.
A nikde neni psano, ze to dr.Karp doporucuje striktne to a to dobu musite a musite.Ne, on pouze radi.
Moje zkusenost je takova a nemyslim si , ze bych temer ve 35letech a se 3detmi- ze zavinovani mym detem vyhovovalo cca do 3-4mesicu.
Po tuto dobu kdykoliv jsem dala kluky do postylky spat bez zavinovacky nebo zavinute do deky- budili se, byli neklidni, vrteli se, trhali sebou, lekali se, plakali.Stacilo zavinout a spinkali klidne.Ja ale nebalila dovnitr rucicky, ty jsem nechala venku.Proc bych to teda nedoporucila nebo odsoudila??? DOPORUCIT muzu, ale nemusim nutit.Kazde dite je jine, kazdemu vyhovuje neco jineho, tim by se vsechny ctenarky jakekoliv prirucky,,Jak na dite" mely ridit predevsim.
Ditetem ,,tresu" taky.Tak, jak to popisuje a radi dr.Karp.Delala jsem to tak uz s prvnim, delala jsem to tak i s druhym synem.Rytmicke houpani a nadskakovani, u toho hlasite ššššššššš a jak to zabiralo.Kazda maminka snad umi odhadnout, jak moc muze s miminkem ,,trepat"-nadskakovat s nim, houpat jej.Nemyslim si, ze bych deti tyrala nebo jim ublizovala.Oba vypadaji zcela normalne:o))Treti dite, nyni 3mesicni to nepotrebuje, nebot je to klidas od narozeni.
Co se tyka vysavacu, fenu a jinych spotrebicu, neresila jsem nikdy, zda u toho spi proto nebo ono.Spis jsem resila to, ze jsem nechtela kluky naucit spat v naprostem tichu, ale zvykat je i na hluk.Ale vypozorovala jsem, ze u vysavace, mixeru ci fenu kluci do chvilky usinali.Jako tisici prostredek jsem je ja osobne nepouzivala, ale znam takove maminky a nepripada mi to nijak divne.
Mozna az vy nektere budete mit svoje prvni dite nebo druhe ci treti neklidne, vyzkousite cokoliv, abyste jej utisily, uspaly.
Rozhodne se nenechte ovlivnit jednou zenou, ktera knihu cetla, ale zrejme nepochopila tak, jak ji pochopit mela.
Zbytecne mlzeni, straseni.Ta kniha neni horor a ani navod , jak zabit sve dite.Je to kniha, ktera ma napovedet, pomoct, poradit.
Ach jo, 1000x jsem si rikala, nebudu odpovidat na zadny clanek, ale tohle me, matku 3 deti, pouzivajici 99% rad z teto knihy uz pred 14lety desne popudilo a nastvalo.
Nez tu knihu totalne ,,upalite na hranici", tak si ji prectete a pak diskutujte.Az budete vedet, o cem vlastne je.Az si udelate usudek sami.
Předchozí