Holky, přečetla jsem si diskusní příspěvky a jsem v totálním šoku. Nechápu, jak se tu některé z vás projevily a ani není divný, proč svůj názor prezentují pod neregistrovanými nicky (vypadá to, že vědí, za co se stydí). Milá "Pražando", není pro nás Slováky problém používat češtinu, ale "proč by jsme měly?"
Byli jsme jeden stát, téměř všechna slova máme stejná a kdo jenom trochu chce, rozumět bude. Že naše holky pracují v ČR a dovolily si odjet pracovat do Prahy a tam nadále mluvit svým jazykem? Hele, moje milá Pražando, já jsem přestala mít Daru Rolins ráda hned jak přestala používat svůj rodný jazyk a přešla na češtinu. Ačkoliv já češtinu zbožňuji, pro mně je to jak zrada svého národního cítění. Ale pokud jí ovlivnilo okolí češtinou tak, že v ní začala i myslet, tak pak je to v pořádku. Jenom že když to někdo tak necítí, proč by se měl do toho nutit? Nejsi ty tak trochu nacionalista? A že nějakej Slovák vystupuje v médiích? Když mají o něj zájem, tak proč ne? Co tě tak trápi, Pražando, z čeho máš takovej komplex? Já jsem jenom jednou napsala na naše lednovky příspěvek v češtině a byla jsem sjetá, že to nezní jako příspěvek ode mně. Nemáš pocit, že i řeč, kterou mluvíš, tvoří kus tvé osobnosti? Proč by měl jít někdo sám proti sobě? Jen aby uspokojil nacionalistku, jako seš ty? Já mám tady mnoho kamarádek a jejich příspěvky čtu jako ve slovenštině. A vůbec mi to nedělá problém. Ten budou mít dřív nebo později tvé děti. Až jednou navštíví Slovensko a nebudou rozumět. Buď vděčná za to, že dávají ve vaši televizi nebo rádiu nějakého Slováka, Praha totiž není pupek světa. To bys ale musela víc otevřít ty svoje omezené oči a rozkoukat se kolem sebe. Bůh ti žehnej, děvče, budeš to mít se svou omezeností v životě velice těžké...
a teraz napíš svoj príspevok a prelož mi ho do slovenčiny, som zvedavá na tvoj prejav v mojom jazyku!!!
Předchozí